Szegedi hírek

2023.12.21. 14:20

Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert gigantikus portréja díszíti a toronyház tűzfalát

Koós Kata

 Botka László polgármester októberben jelentette be, hogy gigantikus falfestménnyel fog tisztelegni a város két Nobel-díjas kutatója előtt. A munkálatok novemberben kezdődtek az újszegedi 17 emeletes toronyház tűzfalán, körülbelül egy hónappal később, csütörtökön pedig már az állványzatot bontották a munkások. Az alkotást Mihálik Edvin, Újszeged önkormányzati képviselője adta át. 

Fotó: Gémes Sándor

Elmondta, ez már a harmadik nagyszabású falfestmény a városrészben. A sorozat a sünis fűtőművel kezdődött, majd Szeged múzsája került a székely sori garzonlakások tűzfalára. A város legmagasabb épületének falát pedig immár Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert képmása a díszíti. 

Ez egy 64 méter magas toronyház, az IKV hatszáz négyzetméternyi területet tisztított meg, hogy az alkotás meg tudjon valósulni. 165 liter festékből 25 szín kikeverésével készült el ez az alkotás

 – mondta el lapunknak a képviselő. 

Fotó: Gémes Sándor

Arról is beszámolt, hogy az önkormányzat az elmúlt években több fejlesztést is megvalósított az épületben, kicserélték a lifteket, a teljes festést elvégeztették, az energetikai rendszert és a földszinten található rendőrőrsöt is felújították. Mindemellett a nemrég átadott, felújított szociális bérlakások közül is több ebben a házban található, amelyekbe karácsonyig beköltözhetnek legújabb lakóik. 

A Nobel-díjas biokémikusok portréját Fuchs Erik grafikus készítette el, felfestését a Színes Város Csoport nyolc alkotója végezte el az újszegedi toronyház tűzfalára. Flór Péter, a csoport főtitkára elmondta, a fővárosi 8. kerületben már készítettek hasonló magasságban alkotásokat, oda a Vuk és a Macskafogó rajzfilmekből festettek egy-egy jelenetet. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában