Helyi közélet

2024.01.09. 16:20

Sokan adtak vért január első hetében, de nagy szükség van további véradókra

Kedvezően alakult az új év első hete az intézeti véradásaik tekintetében Csongrád-Csanád vármegyében – közölte a Magyar Vöröskereszt Regionális szervezete.

Tamási Anna Éva

Január 1-je és 7-e között 318 véradó ment életet menteni.

Fotó: Lang Róbert / illusztráció

Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen is a vártnál is többen adtak vért az elmúlt héten, viszont több tavaly tervezett kitelepült véradásukat nem tudták megszervezni, egy pedig elmaradt, így visszaeséssel indult az idei év.

Január 1-je és 7-e között 318 véradó ment életet menteni, amiért nagyon hálás a Vöröskereszt. Az eredeti számítások szerint azonban 505 véradóra lett volna szükség a héten. A vérhiány megelőzése érdekében arra buzdít a szervezet minden egészséges vármegyei lakost, hogy adjon vért, mert csak így lehet biztosítani a már kórházban lévő vagy a frissen kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget. Egy egység vér gyakorlatilag három beteg életén segíthet.

Véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradók esetén a felső korhatár 60 év) és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Véradáshoz mindenki vigye magával a személyazonosító igazolványát, lakcím és taj-kártyáját.

Véradásokat vármegyeszerte szervez a Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben. A Szegedi Regionális Vérellátó Központ Szegeden a Honvéd tér 4. szám alatt minden munkanapon nyitva tart.

A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád vármegyei szervezete külső helyszíneken és időpontokban várja a váradókat: január 10-én, szerdán Földeákon és Csongrádon, január 11-én, csütörtökön pedig Csengelén a Faluházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában