Helyi közélet

2024.01.03. 15:40

Újabb településeken söpör a katasztrófavédelem

Összesen nyolc településen vette át a kéményseprést január elsejétől a katasztrófavédelem Csongrád-Csanád vármegyében. A kéményseprés egyébként magánembereknek továbbra is ingyenes.

Suki Zoltán

Van, ahova nem megy magától a kéményseprő.

Fotó: Dániel Berán

Bakson, Balástyán, Bordányban, Dócon, Sándorfalván, Üllésen, Zákányszéken, és Zsombón is a katasztrófavédelem söpri a kéményeket január elsejétől – mondta lapunknak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette, hogy a januári változással a katasztrófavédelem kéményseprői ellátási területéhez már 2923 település tartozik.

Így az ország nagy részén már a katasztrófavédelem végzi a lakosság kéményseprést. Ez alól kivétel Vas vármegye teljes területe, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 15 települése, Csingrád-Csanád vármegyében pedig Ásotthalom az egyetlen kivétel.

A mostaniakkal együtt januárban összesen nyolcvan település került át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenöt, Békés vármegyében egy, Baranya vármegyében ötvenhat, míg Csongrád-Csanád vármegyében a már említett nyolc településen végzik ez év elejétől a kémények tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését a katasztrófavédelem kéményseprői.

Mukics Dániel szerint a változást az indokolja, hogy lejárt ezeknek a településeknek a közszolgáltatói szerződése. A mostani bővülés után már a fővárosban és tizennyolc vármegyében dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői. A szakemberek feladata a fűtési rendszerek biztonságos működésének ellenőrzése, a kémények műszaki állapotának rendszeres felülvizsgálata és a kémények tisztítása.

Fontos tudni, hogy automatikusan csak a társasházakba és lakásszövetkezeti ingatlanokba érkeznek a kéményseprők. A családi házakhoz kizárólag a lakók kérésére, egyeztetett időpontban mennek a szakemberek, viszont a kéményseprés a magánembereknek továbbra is ingyenes. A kéménysepréssel kapcsolatos ügyintézés továbbra is a 1818-as telefonszámon, valamint az online ügyfélszolgálaton keresztül történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában