Továbbra is jók a Csongrád-Csanád vármegyei foglalkoztatottsági adatok

2024.02.04. 19:30

A Makói járásban volt a legtöbb álláskereső

Ezer lakosra mindössze 13 álláskereső jutott tavaly szeptember végén Csongrád-Csanád vármegyében, ez az egyik legjobb adat az országban. A KSH adatai szerint nálunk tíz üres álláshelyre 38 álláskereső jutott, ami meghaladta a hazai átlagot.

Varga Anna

Az álláskeresők legnagyobb része érettségivel rendelkezik.

Forrás: Shutterstock/ Illusztráció

Hazánkban 2021 áprilisa óta csökken az álláskeresők száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. A Fókuszban a vármegyék című kiadványukban a tavalyi év első kilenc hónapját vizsgálták, a fővárost és a 19 vármegyét nézve elmondható, hogy akkor ezer lakosra 24 álláskereső jutott.

A pályakezdő álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal, 12 ezer főre apadt, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 6,6-ról 5,5 százalékra csökkent 

– írták. Számuk a leginkább Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyében esett vissza. Nálunk 202 pályakezdő volt tavaly szeptember végén, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, az összes álláskereső 3,9 százalékát tették ki.

Kibérelt helyünk van

A nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez képest Győr-Moson-Sopronban kerek 1 százalék, Budapesten 1,7, majd a listában következő Csongrád-Csanádban 2 százalék volt. Az országos mutató pedig 3,6 százalék.

2020-ban úgymond kibérelte Csongrád-Csanád a 3-ik helyet a nyilvántartott álláskeresők listáján, azóta a képzeletbeli dobogó harmadik helyén áll vármegyénk. 2022. őszén is ugyanígy nézett ki a rangsor, akkor arányaiban minimálisan több, 2,1 százalékos volt a vármegyei mutató.

2023. szeptember végén nálunk 5 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ez az egy évvel korábbi adatokhoz képest 3,2 százalékos csökkenést mutat.

Ezer lakosara 13 fő

Ezer lakosra az országban itt jutott az egyik legkevesebb, 13 álláskereső, a vármegyén belül arányuk a Szegedi járásban volt a legkedvezőbb (10), a Makói járásban pedig a legkedvezőtlenebb (19)

 – ismertette az adatokat a KSH.

Az is szerepel a statisztikában, hogy a legnagyobb arányban, ami 35 százalék, érettségizettek kerestek állást, illetve technikusi végzettséggel rendelkezők. A legfeljebb általános iskolai végzettségűek tették ki az álláskeresők 27 százalékát, ezzel szinte azonos arányban, 26 százalékuknak pedig szakmunkás vagy szakiskolai bizonyítvány volt birtokukban. A csongrád-csanádi álláskeresők között a diplomások aránya 12 százalékot tett ki.

10 helyre 38 fő jutott

Tavaly szeptember végén 1400 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván vármegyénkben, ami 22 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. Tíz üres álláshelyre 38 álláskereső jutott, ez 7-tel meghaladta a 2022. szeptemberi adatot, de a tavaly decemberi adatokhoz képest is nőtt, akkor 29 álláskereső jutott tíz üres helyre.

Kiderült az is, hogy az álláskeresők körében jelentős arányban nőtt az ellátottak száma a 2022. szeptemberi adatokhoz képest: 32 százalékuk álláskeresési járadékban, 27 százalékuk álláskeresési segélyben, 6 százalékuk pedig szociális ellátásban részesült.


 

 

KÉPALÁ:

Az álláskeresők legnagyobb része érettségivel rendelkezik. Illusztráció:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában