Szegedi hírek

2024.02.05. 19:30

Idővel enyhülhetnek a parkolási gondok

Szegeden a parkolási kérdések állandóan napirenden vannak, a napfény városa egyre nehezebben bírja a növekvő autómennyiséget. Voltak és vannak próbálkozások a probléma mérséklésére, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Jövőre új parkolási lehetőséggel számolhatunk a belvárosban.

Tamási Anna Éva

Aki a belvárosban szeretne parkolni, sokszor több tömböt is megkerül, mire helyet talál. Archív fotó: Karnok Csaba

Szeged első két emelet mélységű parkolóháza épül meg a belvárosi Gutenberg utcában a 2025 második negyedévére elkészülő irodaház alatt.

A jövő lehetőségei

Az irodakomplexum – amely üzleteivel, kávézóival a turisták és a környék lakói számára is változatos és minőségi szolgáltatásokat ígér – részét képezi az alatta elhelyezkedő, 90 férőhelyesre tervezett parkolóház, amellyel az építtető gondolt az autósok kényelméről is.

Égető szükség van erre, mivel aki autóval (is) közlekedik Szegeden, biztosan tapasztalta már, hogy a belvárosban még a legdrágább övezetben is csak örökölni lehet a parkolóhelyet. A történelmi központ utcáit messze nem ekkora autómennyiségre tervezték, és az eddigi parkolóházas kísérletek sem vezettek eredményre a parkolási gondok felszámolásában.

Sikertelen parkolóházak

Az első parkolóházat 2003-ban adták át a belvárosban az Arany János és Dózsa György utca sarkán, amely ebben az időben az ország második félig automata, liftes parkolókomplexuma volt. Az épület nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, alacsony kihasználtsága miatt sosem térült meg a hatalmas beruházás, emiatt 2018 nyarán végleg bezárták. Amellett, hogy a parkolóházaktól akkoriban ódzkodtak a közlekedők, egyéb problémák is jelentkeztek az épülettel. Az ott működő robotok viszonylag hamar elöregedtek, sűrűn üzemzavart okozva ezzel. Többször előfordult, hogy órákat kellett várni az autó kiadására. Másrészt a gépi teherliftes emelő miatt egy kocsi beállásához majdnem 10 percre volt szükség mind befelé, mind kifelé. Csúcsidőben ez még hosszabbodhatott, mivel csak egy bejárata volt a parkolónak. Így hamar csökkent a népszerűség és a kihasználtság. Az épület sorsáról annyit tudunk, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. ingatlanát el szeretné adni az önkormányzat.

További problémák

Jelenleg a belváros legnépszerűbb parkolóháza az Árkád garázsa, azonban ennek befogadókapacitása is véges. Bár a korábban ingyenes parkolást biztosító hely immár fizetőssé vált, még mindig népszerű az autósok körében.

Az sem könnyíti az autósok helyzetét, hogy a belvárosi és az ahhoz közeli utcákban kétirányúak a rendkívül szűk utcák, amelynek egyik szélén autók sorakoznak. Ezeket egyirányúsítani kellene, hogy parkolóhelyek is maradjanak, és a közlekedés biztonsága is garantálható legyen. Ez mégsem történt meg hosszú ideje.

Egyébként a parkolás nem csak a belvárosban jelent problémát, hanem a lakótelepek, társasházak környékén is, ahol sok esetben a lakók csak több utcával arrébb tudják autójukat letenni. Újabb parkolóhelyek kialakítására pedig vagy egyáltalán nincs lehetőség, vagy csak értékes zöldterületek rovására lenne, amely szintén nem opció.

Így egyelőre marad a több perces körözés, és bízhatunk az újonnan megépülő parkolóházakban.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában