Griffmadárfészek, gyepi mészkőbánya és a 250 ezer forintos virág

2024.02.27. 18:08

Kerékpártúra az ásotthalmi erdőn, mezőn – VIDEÓ

Tavaszi kerékpártúrán vettek részt a kilencedikes bedősök Ásotthalom külterületén. Csodákat rejt erdő, mező: láttuk a griffmadár fészkét, a gyepi mészkőbányát és a 250 ezer forint természetvédelmi értékű egyhajúvirágot.

Arany T. János

Bedősök kétkeréken. Régi hagyomány, hogy tavasszal kerékpártúrán tekintik meg az ásotthalmi erdészeti iskola kilencedikes diákjai az egyhajúvirágot.

Fotó: Karnok Csaba

Ebben a tanévben ez az első kerékpártúra. Általában tavasszal szoktunk menni, hogy megnézzük a Csodaréten az ilyenkor virágzó egyhajúvirágot

 – mondta Bánhidy Zoltán, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelőtanára, szakkörvezetője, majd az öt diákkal kerékpárra pattantunk és elindultunk az Ásotthalom külterületén átvezető 14 kilométeres túrára.

Persze nem csak az egyhajúvirág miatt mentünk, más csodákat is megtekintettünk. 

 A kilencedikesek ilyenkorra már megismerték és megszokták az iskola tanulmányi erdejét, ez most egy más élmény, kinyílik a táj 

– mutatta az első megállónknál szemünk elé táruló tájat, amit egy magaslesről is megtekintettünk. Itt, a Tandari réten osztotta meg velünk a magaslesekre vonatkozó örök érvényű aranyszabályt: ha van fent fantás üvegnek látszó palack, semmiképpen ne igyunk bele, biztosan nem üdítő van benne. Miután kikacagtuk magunkat és néhányan megijedtek az igen ingatag magaslesről lefelé mászva, következett az újabb érdekesség, amiről Bánhidy Zoltán szerint még az ásotthalmiak se sokan tudnak. Mészkőbányát rejt az ásotthalmi erdő. Az úgynevezett gyepi mészkövet, vagy varangykövet régen épületek alapozásához használták.

Egyetlen túra sem igazi túra ameddig nem történik valami váratlan. Kedd délután Matyi kerékpárja dobta le a láncot, amit aztán csillagcsavarhúzó és több ember megfeszített munkájával sikerült visszailleszteni a helyére. A további látnivalók sorába Magyarország egyik legkisebb fás szárú cseréje, a cinegefűz illeszkedett, de a legnagyobb izgalmat a griffmadár fészke váltotta ki. Ez egy nagyobb ragadozó madár fészke lehetett egykor, de mára elhagyatottan hullik szét, alig lehet észrevenni. A legnagyobb szenzáció, amiért útnak indultunk, a túra végén várt ránk. Láttunk tavaszi héricset is, aminek erősebb főzete szívmegállást okozhat, mérgező, de az igazi nagyágyú az egyhajúvirág volt. A sötétlila vagy élénk rózsaszínű virágú növény Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában