Nógrádi Zoltán polgármester: Területünk volt, fát sem kellett kivágni

2024.02.15. 11:19

Még az idén elkezdődhet az építkezés Mórahalmon

Területük volt, nem kell fát kivágni, oktatási intézményt és sportinfrastruktúrát nyer Mórahalom azzal, hogy ingyen felajánlott egy közel tízhektáros területet a Szeged-Csanádi Egyházmegye új projektjének – mondta lapunknak Nógrádi Zoltán. Mórahalom polgármestere úgy fogalmazott, a város pontosan tudja, mit akar honnan és hova akar eljutni, ezért keresték meg az egyházmegyét az ötlettel.

Arany T. János

Ez a beruházás még a gazdaságunkra is ki fog hatni – indokolta Nógrádi Zoltán.

Fotó: Török János

Mint megírtuk, a Szeged-Csanádi Egyházmegye szerdán este osztott meg weboldalán egy közleményt Mórahalom lesz az otthona a Szeged-Csanádi Egyházmegye új projektjének címmel. A közleményben megemlítik, a szegedi püspöki stadion melletti véderdő helyére még 2018-ban terveztek építeni egy katolikus általános iskolát és gimnáziumot – időközben kiderült, hogy három edzőpályát is tartalmaz a projekt. Előbbivel a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz tartozó közel tízezer gyerek tehetséggondozását, egyetemre való felkészítését akarták segíteni, az edzőpályákkal és a hozzá tartozó kollégiummal pedig a Grosics Akadémia futballutánpótlás-képzését fejlesztették volna. Ezt Kiss Rigó-László püspök mondta el lapunknak adott interjújában. Mivel Szeged önkormányzata többször kifejezte nemtetszését a beruházással kapcsolatban, még tüntetést is tartottak a városban, ezért a Szeged-Csanádi Egyházmegye más megoldást keresett.

Ezen a területen épül majd fel az iskola a meglévő sportcsarnok és uszoda mellett.
Fotó: Duka Félix

A projektet Mórahalmon valósítja meg, köszönhetően a helyi önkormányzat segítségének, amely ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett infrastruktúra felépítésére. Mórahalom a beruházás eredményeképpen egy Magyarországon egyedülálló közoktatási intézménnyel, illetve utánpótlásképzővel gazdagodik – írja az egyházmegye közleménye. Azt is tudatták, hogy a terveik között szerepel az egyébként rossz állapotú, szeméttel teli véderdő megtisztítása is.

A döntéssel kapcsolatba megkerestük Nógrádi Zoltánt, Mórahalom polgármesterét, aki elmondta, a város kereste meg az ötlettel az egyházmegyét.  

Egyrészt Mórahalom pontosan tudja, hogy mit akar honnan és hova akar eljutni és ennek érdekében alakítja a várospolitikát. Azt gondoljuk, hogy a gyerekekbe, ifjúságba, a sportba, a kultúrába való befektetés a legjobb befektetés közösségi és városi szinten. Ezzel a város nyer egy oktatási intézményt, egy hatalmas sportinfrastruktúrát, egy olyan pozíciót a sportban, amelyik az ifjúságpolitikára is hatással lesz, hiszen utánpótlás-nevelési központ leszünk. Mórahalom geopolitikai helyzete azt diktálja, hogy Szegedtől Bajáig, az 55-ös főút mentén egy meghatározó oktatási, nevelési és sportbázis legyünk. Ez a beruházás még a gazdaságunkra is ki fog hatni

 – indokolta a város szempontjából rendkívül fontos döntés hátterét Nógrádi.

A várospolitika azt diktálta, hogy látván milyen méltatlan helyzet alakult ki emögött a nagyszerű ügy mögött Szegeden, úgy gondoltuk, hogy ezzel a lehetőséggel élni fogunk. Erre úgy tekintek, mintha Szegeden történt volna meg, hiszen Mórahalom és Szeged jövője következő időszakban össze fog kapcsolódni. Egy nagyon jó együttműködés alakulhat ki a két két város között, összeköt bennünket ez az ügy. Területünk volt, nem kell fát kivágni, szerintem ez mindenki számára egy optimális megoldás

 – tette hozzá Mórahalom polgármestere.

Az egyházmegye katolikus általános iskolája, gimnáziuma és a sportpályák a mórahalmi sportközpont közepén, a meglévő sportcsarnok és uszoda mellett épülnek fel. A polgármester szerint még ebben az évben elkezdődhet az építkezés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában