Szegedi hírek

2024.02.12. 17:00

Néptáncosok csillogtathatják meg tudásukat Algyőn egy különleges rendezvényen

Különleges amatőr néptáncos találkozót szervez a Délikert és a Zsibongó Táncegyüttes Algyőn a Faluházban. A szervezők regionálisnak álmodták meg a rendezvényt, azaz Csongrád-Csanád vármegye mellett Békés és Bács-Kiskun megyei együttesek jelentkezését várják. A hiánypótló esemény a dél-alföldi régió összetartását, a hatékonyabb kommunikációt és együttműködést hivatott szolgálni.

Tamási Anna Éva

Forrás: © Archív

Fotó: Karnok Csaba

A „Hopp Juliska, hopp Mariska” nevű találkozó esszenciája, hogy a tánckarok bemutatkozhatnak, jobban megismerhetik egymást. A fesztiválon a magyar táncdialektusok női karikázóinak, lánytáncainak színes palettáját vonultatják fel, árulta el lapunknak Laczkó Barbara, a rendezvény egyik szervezője.

Az amatőr néptáncosok jelentkezését február 15-ig várják a március 23-ai eseményre. A táncos koreográfiák műsorideje tíz perc lesz, a produkciókat nem fogják zsűrizni, az együttlét öröme a cél. 

Laczkó Barbara kiemelte, ez lesz a második ilyen jellegű találkozó. Az elsőt még 2019-ben szervezték Székkutason, azonban a járvány közbeszólt, így most szeretnék feléleszteni ezt a remek összejövetelt Törökné Tárkány Katalinnal, a rendezvény másik szellemi megálmodójával.

Böjti időszakban nem táncolhattak a lányok a hagyomány szerint, csakis a karikázót, az pont belefér a böjtbe. Mi is ehhez igazodva álmodtuk meg a programot, a lányok, asszonyok találkozhatnak, együtt táncolnak, jól érzik magukat

 – osztotta meg velünk a szervező.

Hozzátette, hogy vannak már jelentkezők többek között Kalocsáról, Gyomaendrődről és Algyőről is.

A táncprogram mellett egyéb szakmaiság is megjelenik a rendezvény keretei között, népi kézművesek lesznek a Faluház aulájában: tápéi gyékényesek, hódmezővásárhelyi hímzés, textiltermékek, gyöngy- és kerámiaékszerek. Emellett Bakosné Laukó Ivett remekbeszabott fejdísz- és főkötőkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

A táncos produkciók végeztével Laczkó Tibor jön el hozzánk, és tart egy viselet-bemutatót, amelynek részeként mesél többek között a színek jelentéséről, a formákról, a katolikus és a református viseletek közti különbségekről 

– mondta Laczkó Barbara szervező, és hozzátette, minden érdeklődőt szeretettel várnak az ingyenes rendezvényre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában