Szegedi hírek

2024.02.16. 20:11

Semjén Zsolt: nagy hazugsággá váltak a diktatúrák (Galéria)

A kommunizmus tagadta, hogy az ember Isten képmására teremtetett, és az embert csak eszköznek tekintette – erről is beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szegeden. Pénteken a fogadalmi templomban a kommunizmus áldozataira emlékeztek.

Suki Zoltán

Fotó: Gemes Sandor

Végső soron minden politikai cselekvés és ideológia mögött valamilyen emberkép van, és ha ez az emberkép torz és egyoldalú, akkor szükségszerűen az arra épülő társadalom is torz, és egyoldalú lesz 

– mondta Semjén Zsolt pénteken a dómban, ahol a kommunizmus áldozataira emlékezett a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Lénárd Ödön Alapítvány, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Krónika Intézet.

A miniszterelnök-helyettes szerint ezért fontos azt tudatosítani, hogy a diktatúrák támogatói mögött nem csak gonosz, és rosszindulatú emberek voltak, de persze belőlük is akadt.

– Az a veszélyes a diktatúrákban, hogy legyen az kommunizmus, vagy nemzeti szocializmus, mindig van bennük valamennyi igazságmag, ami aztán egy nagyon nagy hazugsággá változik – fogalmazott a politikus. Semjén hozzátette, ha megnézzük a kommunizmust, akkor azt látni, hogy a kommunista ideológia az embert már nem tekintette másnak, mint egy eszköznek.

– Márpedig az embernek szabad akarata van, józan esze van, intellektusa van és lelkiismerete van. És a kommunizmusban ezt a szabad akaratot tagadták, és pusztán egy csavarnak tekintették az embert a gépezetben – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes. Beszélt arról is, hogy hasonló a helyzet a nemzeti szocializmus, vagyis a faji alapú szocializmus esetében is. Ebben az embert jelentéktelennek tekintették, és csakúgy nem volt szabad akarata, mint a kommunizmusban.

Mindkét eszme mögött az állt, hogy tagadta, hogy az ember Isten képmására teremtetett. Tehát a kommunizmus és a nemzeti szocializmus is neopogány. A kommunizmus egyszerűen ateista, a nemzeti szocializmusban pedig azt állították, hogy Isten meghalt, és a felsőbbrendű ember az új Isten 

– jelentette ki. Semjén Zsolt szerint éppen ezért fontos emlékezni a diktatúrák, jelen esetben a kommunizmus áldozataira.

A miniszterelnök-helyettes beszéde után szentmisét tartottak, majd mécseseket gyújtottak az áldozatokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában