Helyi közélet

2024.02.07. 12:06

Választ kaptak az algyőiek a tramtrain nagy drágulására

Idén januártól drágult a tramtrain díjszabás is vármegyénk helyközi közlekedésében, viszont az áremelkedés nem egységes mértékű. Ennek okáról tájékoztatott az illetékes minisztérium.

Tamási Anna Éva

Szeged és Algyő között 500 forint, míg Szeged és Hódmezővásárhely között 550 forint a tramtrain teljesárú menetjegye. Fotó: Karnok Csaba

Mint korábban megírtuk, az algyőiek és Molnár Áron polgármester sérelmesnek érezte, hogy a tramtrain jegyek a nagyközség és Szeged között jóval nagyobb mértékben, 35 százalékkal drágultak, mint a vasútvillamos teljes hosszán, Hódmezővásárhely és Szeged között. Így a polgármester levélben fordult Lázár Jánoshoz és az illetékes hatóságokhoz, hogy ennek okát kiderítse.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium immár válaszlevelét megírta, amelyben részletesen indokolta az áremelést. Kiemelték, a közösségi közlekedésre általában igaz, hogy magas a fix költségek aránya, emiatt a rövidebb távú utazások fajlagosan nagyobb költséghányaddal rendelkeznek. Így a közösségi közlekedés árképzésére a kezdetektől igaz volt, hogy arányaiban a rövidebb távú jegy drágább. Ráadásul a legutóbbi tarifakorrekciónál a minisztérium szerint a degresszivitás erősödött, így a magasabb költségek sajnos jobban érvényesültek a rövidebb távú utazásoknál. Bói Loránd közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár hozzátette, hogy a tramtrain utazásokhoz alkalmazott jegyrendszer árképzése megegyezik a helyközi szolgáltatás többi szegmensében lévőkkel.

A minisztérium emlékeztetett, hogy a 2023 májusától bevezetett vármegye- és országbérletek megteremtették a vasúti és helyközi autóbuszközlekedés közötti tarifaközösséget, valamint jelentős mértékben egyszerűsítették és kedvezőbbé tették a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok számára az utazási jogosultság megszerzését. A pozitív tapasztalatok alapján pedig megkezdték a jelenlegi rendszer további egyszerűsítését és korszerűsítését.

Az államtitkár kedvező jövőképet festett válaszában: a minisztérium mindent megtesz azért, hogy a hosszútávon fenntartható, a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel lehessen utazni a jövőben a városokban és azok agglomerációjában egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában