Előadás a Népkertiben: okoseszközök és a gyerekek

2024.02.09. 13:09

Végletek helyett az arany középút a megoldás

A gyermekkori digitális eszközhasználat korántsem egyszerű témájában próbál a családoknak segíteni Imre Nóra pszichológus február 9-i, a vásárhelyi Népkertiben tartandó előadásában.

Tábori Szilvia

Az okos eszközök veszélye nyilvánvaló, ám használatuk kikerülhetetlen, hozzuk hát ki belőle a legjobbat. Illusztráció: Shutterstock

Végletek helyett, mint a bagatellizálás és a démonizálás, a tudatosság és odafigyelés a fontos a gyermekek okoseszköz-használatában Imre Nóra pszichológus, az EVP – Egészségfejlesztési Iroda munkatársa szerint. Ő lesz az, aki navigálja az érdeklődőket ebben a szélsőségektől sem mentes, különösen összetett témában a Népkerti február 9-én, pénteken 18 órakor induló előadássorozatában. Mint azt lapunk kérdésére elmondta: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint, két éves kor alatt minimális képernyő idő sem ajánlott, kettő és négy éves kor között napi legfeljebb egy órában határozták meg a limitet, négy éves kor felett is maximum két óra.

Szülői jó szándékkal

A pszichológus szerint a szülőkön hatalmas a nyomás, hogy mindent jól csináljanak, körültekintően fejlesszék gyermekeiket, igényeik szerint ott legyenek minden pillanatban. 

Rengeteg a jó szándék, csupán nehéz eligazodni a rohanó világ számtalan bonyolult helyzetében. Az esetleges szülői következetlenség oka lehet akár a tanácstalanság is, hogy sokan nem feltétlenül tudják, mivel tesznek jót gyermeküknek

 – hangsúlyozta a szakértő. Majd hozzátette: bár nincs mindenhol egyöntetűen működő recept, abban bízik, hogy az előadásában elhangzó friss kutatási eredmények, a gyermekpszichológusok szakértő ajánlásai segítik ebben a családokat.

Szélsőségek helyett

Az előadásom fő üzenete, hogy a téma démonizálása, netán éppen bagatellizálás helyett koncentráljunk az ésszerű megoldásokra. Az okos eszközök veszélye nyilvánvaló, ám használatuk kikerülhetetlen, hozzuk hát ki belőle a legjobbat. Döntsünk az arany középút mellett a kategorikus elutasítás, netán a teljes ráhagyás helyett 

– hangsúlyozta Imre Nóra. Véleménye szerint a téma bonyolultságát jelzi, hogy az okoseszközök eltérő használatával a gyerekekhez hasonlóan a szülők is kirekesztve érezhetik magukat. 

Vigyázni a digitális világban

Az EVP munkatársa úgy látja, fontos, hogy árnyaltan kezeljük a kérdéseket, legyünk tisztában a különböző szempontokkal és következményekkel. Mint mondta: régen az volt a kiindulási alap, hogy a szülők körültekintően vigyáztak arra, a gyerekeket ne érje baleset, fizikai bántódás, ám ma már pontosan annyira fontos vigyázni rájuk a digitális világban is. Annak pedig ugyanúgy megvannak a maga szempontjai, amelybe most tanul bele egy generáció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában