Helyi közélet

2024.03.19. 08:30

Dolgoznak a munkagépek Ferencszállásnál

Szabó Imre

Archív Fotó: Jani János

Ferencszállás, Klárafalva. Zavartalanul zajlik az a beruházás, amelynek célja a ferencszállási és a klárafalvi háztartások szennyvízgondjának megoldása – tájékoztatta a Délmagyarországot az Építési és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkársága.

Mint korábban megírtuk, a csaknem két évtizede lefektetett eredeti ferencszállási vezeték Klárafalvára, az ottani tollfeldolgozó telepre továbbította a szennyvizet, ahol az egy tórendszeren keresztül tisztult meg. Az üzem ellen azonban évekkel ezelőtt hatósági eljárás indult, a gyár leállt, a víztisztítás megszűnt

A helyzet rendezése érdekében az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumot hozott létre több település részvételével. Ennek révén 431 millió forintos uniós és 48 milliós hazai támogatásból egy új, 7 és fél kilométeres nyomóvezeték épül, amely a Ferencszálláson és Klárafalván keletkező szennyvizet a tollüzem helyett az ellenkező irányba, a kiszombori végátemelőbe továbbítja majd. Onnan pedig – az ottani hálózatról gyűjtött szennyvízzel együtt – a makói tisztítótelepre kerül. Ez utóbbinak van szabad kapacitása a két falu szennyvizének megtisztítására.

A végső műszaki átadás határideje 2025 augusztusa. A szakemberek ígérete szerint az új rendszerre való átállásból a két falu lakói semmit sem észlelnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában