Szegedi hírek

2024.03.19. 18:09

György László: Mindenki jól járhat a BYD gyárral

A kisvállakozások is jól járnak azzal, hogy Szegedre települ a BYD autógyár György László szerint. A kormánybiztos beszélt lapunknak arról is, hogy Magyarország nem összeszerelő üzem, és a kormány egyre többet költ kutatás-fejlesztésre.

Suki Zoltán

György László szerint fontos a kkv-szektor felemelkedése. Fotó: Karnok Csaba

Magyarország nem összeszerelő üzem, és nagyon érdekes, hogy azok bírálják a kormányt ezzel, akik több mint tíz évvel ezelőtt nem hittek abban, hogy egymillió új munkahelyet fogunk létrehozni 

– mondta lapunknak kedden a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, aki a szegedi Fidelitas meghívására érkezett a városba.

Fotó: Karnok Csaba

György László hozzátette, hogy a magyar iparban magas a high-tech aránya, és Európában Magyarország – Dániával és Németországgal – az elsők között áll az iparon belüli magas high-tech arányával, és ezt a Nemzetközi Valutaalap is elismeri.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy 2010 óta a foglalkoztatás 27 százalékkal nőtt, a foglalkoztatottak száma a mintegy 3,8 millióról 4,7 millió fölé emelkedett. A kutató-fejlesztői, innovatív munkakörökben foglalkoztatottak száma pedig éppen a duplájára nőtt. Ráadásul a kutatás-fejlesztésre szánt pénz 2010 óta megháromszorozódott, 2022-ben már 900 milliárd forintot költöttünk erre.

Példaként említette az ELI lézerközpontot, ami szerinte nagyban hozzájárul az egyetemmel ahhoz, hogy Szeged egy tudásintenzív, magas hozzáadott értéket előállító, és magas béreket fizetni képes régiója legyen az országnak.

Ráadásul szerinte a Szegedi Tudományegyetem jól járt a modellváltással, mert csaknem háromszorosára nőtt a finanszírozása.

A BYD autógyárral kapcsolatban a kormánybiztos arról beszélt, hogy meg kell nézni Kecskemétet, ahol gombamód szaporodnak a szolgáltatóhelyek, és a kiskereskedők is nyertesen jöttek ki a Mercedes gyár odatelepülésével, vagyis mindenki jól járt.

Több ok miatt is jó, hogy egy ilyen gyár hazánkba, jelen esetben Szegedre költözik, mert 90 százalékos exportarányával az itt élők tortáját növeli. Ez pedig azt jelenti, hogy – ahogy már Kecskemét példáját említettem – több jut a bérekre, a kisvállalkozások is nagyobb bevételhez juthatnak, új óvodák, bölcsődék épülhetnek, és az infrastruktúra is rohamosan fejlődhet

 – jelentette ki György László.

Fotó: Karnok Csaba

A kormánybiztos szerint a kis- és középvállakozások is talpra állhatnak a covid és a magas infláció után.

Mivel a bérek emelkednek, a családok újra többet fognak fogyasztani, és ezt érzi meg a kkv-szektor is. És persze azt se felejtsük el, hogy a koronavírus-járvány utáni két évben a kormány 3600 milliárd forinttal támogatta a Magyarországon működő vállalkozásokat, aminek a 70 százaléka ment mikro-, kis- és középvállakozásokhoz 

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában