Idegen nyelvekben és művészetekben is erős a Tarjáni Kéttannyelvű iskola (Fotók)

Angol és német kéttannyelvű képzést is folytat a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és AMI. Az idegen nyelvek kedvelői mellett a művészeti oktatásra vagy sportolásra vágyóknak is jó választás lehet, hiszen a délutáni idősávban mindkettőre sok lehetőség van házon belül.

Timár Kriszta

A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és AMI angol és német nyelven is lehetőséget biztosít a két tanítási nyelvű oktatás iránt érdeklődőknek arra, hogy gyermekeik már általános iskolában magas szinten sajátíthassanak el egy idegen nyelvet. A diákok itt már első osztályban megkezdik a nyelvtanulást heti 4 órában, az írásbeliséget azonban csak második évtől vezetik be, hogy először anyanyelvén tanuljon meg minden kicsi írni-olvasni.

Az első két évben az ének-zenét és a technikát tanulják célnyelven, 3. osztályban ehhez hozzájön a környezetismeret is. Felső tagozaton a civilizáció, természettudomány, majd a földrajz, történelem és digitális kultúra oktatása zajlik idegen nyelven

 – mondta el Kertész Eszter igazgató. Hozzátette: szinte minden osztályba jár külföldi diák, így a környezet is motiváló a gyerekeknek, hogy ne csak ezeken a tanórákon, hanem szünetekben is angolul vagy németül beszéljenek. Mindezeknek köszönhetően angolból sokan már nyolcadikban sikeres B2-es nyelvvizsgát tesznek, németből pedig B1-et, azt ugyanis itt mindenki ingyenesen teljesítheti. Az iskolának van egy általános tantervű osztálya is, ahol a Polgár Judit-féle Sakkpalota program működik, melynek a Tarjáni Kéttannyelvű egyébként kiemelt referenciaintézménye is. Idegen nyelvet azonban itt is van lehetőség tanulni. 

A művészeti iskolába bármely osztályból lehet járni délutánonként. A balett tanszakon a testkép, testtudat és tájékozódás fejlesztése mellett a néptáncot, jazztáncot is megismerik a fiatalok. A Király-König Péter Zeneiskola bázisintézményeként a Tarjáni Kéttannyelvűben emellett helyben lehet hangszeres zenét és szolfézst is tanulni. 

– Rengeteg szakkört is kínálunk délutánra: atlétika, judo, Pick kézilabdasuli, Bozsik foci, sakk, énekkar, rajz, robotika, néptánc és matematika tehetséggondozás is zajlik nálunk – sorolta az igazgató.

Az iskolában 1985 óta létezik a mindennapos testnevelés, a heti 5 órából 2 ráadásul külső helyszíneken zajlik. 

Az elsőseink benne vannak a Nemzeti Úszóprogramban, a nagyobbak pedig görkorcsolyázni, kerékpározni, pingpongozni, tekézni, jégkorcsolyázni is járnak

 – sorolta Kertész Eszter.

Az iskolában a szülők munkarendjéhez igazodva már 7.45 órakor megkezdődik a tanítás, a nap közepébe azonban beépítettek egy rekreációs, ebédelős időszakot, mely után már csak könnyebb órák vannak. Szintén különlegesség, hogy terápiás kutya is „dolgozik" az iskolában. Azúrt közösségépítésre és fejlesztésre egyaránt bevetik az osztályokban. Utóbbi egyébként kutya nélkül is nagy hangsúlyt kap: a központi felvételire 7. osztálytól készítik a diákokat, a speciális tantárgyakból felvételizőknek pedig külön szakkört szerveznek. A lemaradókat pedig logopédus, fejlesztő pedagógus, utazó gyógypedagógus segíti, illetve van az iskolának gyógytornásza és iskolapszichológusa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában