Weöres – egy iskola, ahol mindenki tehetséges valamiben

A szegedi Weöres Sándor Általános Iskolában fő alapelvek a mozgás szeretetére nevelés, a sok kreatív program és a napjainkban különösen értékes tudás, mint a nyelvek és az informatika magas szintű tanítása. De ami a legfontosabb, azt keresik és fedezik fel az elhivatott pedagógusok, hogy ki miben tehetséges.

Tamási Anna Éva

A mozgás szeretetére nevelés az intézmény egyik alapelve. Fotó: Karnok Csaba

Kellemes, zöld környezetben, nagy udvarral várja a kisdiákokat a Weöres Sándor Általános Iskola. Az intézményben gazdag képesítéssel rendelkező, szakmájukban a csúcson lévő pedagógusok kísérik a gyermekek első szárnypróbálgatásait: korábbi első osztályú sportolók, művészek és anyanyelvi nyelvtanárok.

Ép testben ép lélek

Ottjártunkkor Pintér Ildikó tagintézmény-igazgató azonnal a tornaterembe vezetett minket, ahol a diákok éppen mozgáskotta és néptánc foglalkozáson vettek részt. Közben megtudtuk tőle, az iskola nagy hangsúlyt fektet a sportolás megszerettetésére.

Kaszainé Weigert Ágnes testnevelőtanár megosztotta lapunkkal, hogy a gyerekek élményalapú mozgatásának nagy híve, például gyakran viszi kirándulni, túrázni a diákokat. Emellett a mozgáskotta módszerrel tanítják a kicsiknek a térbeli tájékozódást, az irányokat, a koncentrációt. Költő Julianna Gizella pedig heti egy órában tart a piciknek néptáncórát játékos formában, mozgásfejlesztő gyakorlatokkal. 

Fotó: Karnok Csaba

Ez az intézmény korábban testnevelés tagozatos iskola volt, ennek szellemében megtartottuk a sport fontosságát

 – tette hozzá Németh Ervin igazgatóhelyettes.

Versenyképes tudás

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanításra. Már a legkisebbek, első és második osztályban megkezdhetik az ismerkedést az angollal és a némettel nyelvi előkészítő szakkör keretében. Egyik félévben az egyik, a másikban a másik nyelv kerül napirendre, így mindkettőbe belekóstolva a gyermek – tanári és szülői segítséggel – eldöntheti, melyik fekszik neki jobban. Harmadik osztálytól pedig azt tanulja immár rendes nyelvóra keretében, amelyhez több tehetsége, affinitása van. 

Hatodik osztálytól a tanulók emelt angol vagy informatika közül választhatnak. 

Fotó: Karnok Csaba

Emelt angolon nyelvi lektor foglalkozik a gyerekekkel, aki nem tud magyarul, így az erős nyelvi fejlődés garantált. Az informatika keretén belül pedig a városban elsők között robotikával és ECDL ismeretekkel gazdagodhatnak a diákok 

– sorolta Pintér Ildikó igazgatónő.

Különlegesség, hogy szakkör keretében kínai nyelvet is tanítanak anyanyelvű tanárok, valamint zongorázni tanulhatnak a gyerekek mind ének-zene órán, mind külön foglalkozásokon. A rajzolás rejtelmeibe pedig művésztanár vezeti be a diákokat. 

Fotó: Karnok Csaba

Gazdag programkínálat

Az iskolában különleges és hasznos programokon vehetnek részt a tanulók úgy, hogy közben – egy szülő megfogalmazásával élve – az oktatás nem sérül.

– Több éve sikerrel rendezzük meg a Szegeden egyedülálló Természettudományi Éjszakát, amelynek keretében éjfélig-egyig programok vannak, például izgalmas fizika kísérletek, majd ezek végén a berendezett tornateremben alszanak a gyerekek. Nagyon szokták élvezni – mondta az igazgatónő.

Németh Ervin igazgatóhelyettes hozzátette, az ötödikesek minden évben többnapos erdei iskolában vesznek részt, gyógynövényekkel ismerkedhetnek, és a híres Arizona-programot is működtetik az iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában