A Jerneyben minden diák hibázhat, csak ki kell javítania

Nincs ingyen ötös a Jerneyben, mégis minden gyerek jól érzi magát az iskolában, mert az intézménynek ez a legfontosabb célja. A gyerekek itt gyerekek maradhatnak, sok időt töltenek a friss levegőn. A tehetségeket felkarolják, a lemaradókat pedig támogatják. Szeptembertől két osztálynyi elsős csatlakozhat majd ehhez a közösséghez.

Timár Kriszta

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

– A legfontosabb számunkra, hogy nálunk a gyerekek érezzék otthon magukat. Mindenki kibontakozhasson abban, amiben tehetséges és megmaradhassanak gyereknek – foglalta össze a Jerney János Általános Iskola elveit Lázár Zoltán igazgató. A kiskundorozsmai iskola valóban olyan, mint egy nagy család. Az intézményvezető minden reggel már 6 órakor bent van, hogy személyesen, az ajtóban fogadhasson minden diákot. Van, akit öleléssel, mást pacsival vagy éppen jó szóval – attól függően, kinek mire van igénye. Az évek óta tartó napindítást már annyira megszokta mindenki, hogy nemrégiben, amikor más feladata miatt nem tudott reggel megjelenni, egy életnagyságú karton figurát állítottak fotója alapján a bejárat elé, hogy senkinek ne legyen hiányérzete.

– Mi a bizalomra építünk. Meghallgatjuk egymást és azt valljuk, mindenki hibázhat, csak ki kell javítania – folytatta Lázár Zoltán. Majd gyorsan megjegyezte, mindettől függetlenül ebben az iskolában sincs ingyen ötös, sőt ingyen kettes sem. Mert attól, hogy itt mindenki jól érzi magát, még komoly munka folyik, aminek meg is van az eredménye. A nyolcadikosok 85 százaléka ugyanis érettségit adó osztályban tanul tovább, sőt az általános iskolai eredményeiket meg is tudják tartani. Ez többek között az iskolában zajló felvételi felkészítésnek köszönhető. A lemaradókat egyéni felzárkóztatásokkal segítik, a lelki problémákat pedig iskolapszichológus, szociális munkatárs segítségével kezelik.

A tanulás mellett a mozgást és az egészséges életmódot veszik még nagyon komolyan a Jerneyben. A reggeli gyülekező és a szünetek is az udvaron telnek: minden osztály kap sporteszközöket is, hogy aktívan tudjanak pihenni két óta között. A hatalmas területen ráadásul most nagy fejlesztés folyik: padok, mászótorony, mászókás csúszda és teqball asztal is lesz itt hamarosan. – Nálunk nincs gond a mobiltelefonokkal, eszükbe sem jut elővenni, mert lekötik magukat, ráadásul közösségben vannak – mosolygott az igazgató. Természetesen vannak szervezett sportprogramok is: Bozsik-foci, kosársuli, judo és tollaslabda szakkör is működik, illetve már a Pick Szegeddel is folynak a tárgyalások a kézilabda beindításáról.

Ebbe az iskolába várnak két osztálynyi leendő elsőst. Mindkettő tagozat nélkül indul, mert az intézményben nem támogatják a korai szelekciót. A tehetségeseknek azonban számtalan lehetőség kínálkozik: angol és német nyelvoktatás is zajlik a Jerneyben nívócsoportokban, első osztálytól van robotika, felsőben ECDL szakkör, illetve működik természettudományos kísérletező szakkör is, amelynek tagjai a Szereted Laborba is eljárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában