Helyi közélet

2024.03.02. 08:20

Közös lesz a kutyabaj

Nem csak Makón, a város környéki településeken is komoly probléma a kóbor kutyák jelenléte. Ha minden érintett település képviselő-testülete elfogadja, áprilistól az ebrendészet közös térségi feladat lesz. Farkas János, Magyarcsanád polgármestere azt reméli, ettől enyhül a helyzet.

Szabó Imre

A kóbor kutyák mindenütt emberi felelőtlenség miatt kerülnek utcára. Archív fotó: DM

 

Erről még a múlt év végén kezdtünk tárgyalni a polgármester kollégákkal. Úgy tudom, a megszületett megállapodás tervezete, a napokban minden érintett településre eljut, és ha mindegyik testület megszavazza, áprilistól életbe lép az új rend

 – mondta Farkas János, Magyarcsanád polgármestere arról, hogy hamarosan közös térségi feladattá válik az ebrendészet.

Farkas ezt évek óta szorgalmazza, nyilatkozott is róla a Délmagyarországnak. Mint akkor elmondta, a magyarcsanádi önkormányzat egy alapítványt kért fel a csatangoló ebek befogására és elszállítására, ez azonban nagyon megterhelte az amúgy is szűkös költségvetést. Valóságos rémtörténeteket mesélt, amikor arról kérdeztük, mekkora most a gond a faluban.

Van olyan ismerősöm, aki reggel úgy indul el dolgozni, hogy egy szelet kenyeret tesz a zsebébe. Abból dob darabokat a nyomába szegődő kutyáknak 

– kezdte a sort.  

A helyi postás „szolgálati kutyával” jár kézbesíteni, az ebtől remélve védelmet a kóbor állatoktól szemben. De már az óvodavezető is felhívott azzal, hogy hogy a beérkező gyerekeket követő ebek az udvarra is behatoltak

 – idézte fel. 

Egyszer balesetet is okozott két kutya acsarkodása: felborítottak egy kerékpárral közlekedő idős hölgyet, aki az esés miatt komolyan megsérült.

Azt, hogy a közeljövőben Makó és a környező falvak közösen lépnek fel a mindennapi életet megkeserítő jelenség ellen, Farkas Éva Erzsébet jelentette be a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén. Részletek akkor nem hangzottak el. 

A magyarcsanádi polgármester tudomása szerint azért lehet bízni a helyzet javulásában, mert a közös szolgáltatás két fővel és a bejelentéseket követő 24 órán belüli kiszállással működőképes rendszert jelent. Azt is megosztotta velünk, hogy a csatlakozó települések a fenntartáshoz lakosságarányosan vállalnak részt a költségekből. Magyarcsanád esetében ez várhatóan nagyjából havi 70 ezer forint lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában