Márki-Zay Péter korábbi videója adhatta a tippet, hogy ússza meg a cég a szerződés felbontását

2024.03.18. 07:00

Látványos beruházás látványos munka nélkül - GALÉRIA

Márki-Zay Péter szerdán, a kivitelező cég műszaki ellenőrével együtt, egy videóban jelentette be, hogy folytatódik az építkezés az Ótemplom és a Sarokház által határolt főtéri területen. Mi azonban sem szerdán, sem a hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon nem nagyon láttunk mozgást a munkaterületen. Egy-két munkás, de volt, hogy annyi sem, dolgozott ugyan, vagy inkább csak dolgozgatott.

Kovács Erika

Csütörtökön még nem láttuk a corten lemezes átjárót, sem azt, hogy valaki nagyon dolgozna. Fotó: Kovács Erika

Lehet, hogy egy korábbi videójában maga a polgármester, Márki-Zay Péter adott tippet a cégnek, hogyan ússzák meg azt, hogy az önkormányzat felbontsa velük a szerződést és most azért zajlik némi munka a területen.

Botrányos szerződés

Mint ismeretes, heteken keresztül állt a munka az Ótemplom és a Sarokház körül. Sokáig azt hittük, hogy csak azért, mert tél volt, de a jó idő beköszöntével sem változott a helyzet. A bontások nyomai látszódtak némi elkészült látványelemmel és a gaz, ami már kezdte benőni a munkaterületet.

Az Ótemplom környékét 68 millió forintból, a Sarokház előtti teret pedig 129 millióból újíttatja fel a város. Az előbbi elkészültének határideje május, az utóbbié pedig július.

Márki-Zay Péter március elején maga is elismerte, hogy leállt a munka, aminek hátterében az áll, amit a városban már hónapok óta beszéltek, vagyis, hogy a közbeszerzés nyertese nem fizette ki az alvállalkozói egy részét. 

A munka körülbelül 30 százalékos készültségnél akadt el a beruházás. A hivatal munkatársaira azóta nagyon neheztelek, mivel, ha a kivitelező időnként csupán egyetlen fűszálat is megmozgat és ez bekerül az építési naplóba, akkor nem tudjuk a szerződést arra hivatkozva felmondani, hogy ott nem zajlik munkavégzés. Csak akkor tudjuk felbontani a megállapodást, ha 40 napig nem végeznek semmilyen munkát

 – mondta akkor a polgármester.

Azt mondták, folytatják a munkát

Márki-Zay Péter a projekt kivitelezőjének műszaki vezetőjével szerdán, a helyszínen kamera elé állt.

 

Az elmúlt napokban találgatás folyt, hogy mikor folytatódik a Kossuth téren a belváros második és harmadik fejlesztési üteme 

– mondta a polgármester. A kivitelező elmondta, a háttérben az Ótemplom körüli járda alapozása, tömörítése zajlik, valamint a multifunkciós tér sétányát alapozzák, a gépi földmunka történik. Arról is szó esett, hogy az átjáró, amit az ótemplomi gyülekezet tiltakozása ellenére vágtak a védfalba, corten lemezes acélszerkezete elkészült. A beemelését március 14-re tervezték. Csakúgy, mint a medence helyének kiásását is.

Nem lesznek a munka hősei

A jó hír az, hogy az átmeneti problémák egyelőre rendeződni látszanak, reméljük, hogy ez így is marad a jövőben is. A munkák tehát zajlanak, mi pedig örülünk ennek. Azt a szerződést, amit kötöttünk, bevasaljuk majd a cégen 

– ígérte a polgármester.

A videón látszott egy éppen dolgozó kisgép, az ótemplom mellett négyen mozogtak a sétány körül, de amúgy nagyon kihalt volt a terület. Jártunk arra szerdán és csütörtökön is többször, de volt, amikor egyáltalán nem láttunk munkásokat, ha mégis, akkor is csak nagyon keveset és ők sem szakadtak bele a munkába. Olvasóinktól is hasonló visszajelzés érkezett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában