Szegedi hírek

2024.03.11. 18:00

Lerótták tiszteletüket a szabadságharcosok sírjainál – Galéria

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc három katonájának sírját szépítették meg a Magyar Honvédség katonái és a Csonka János Technikum diákjai. A hadisírgondozás után a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjaival együtt rótták le tiszteletüket a szabadságharc hősei előtt.

Koós Kata

Koszorúkat és mécseseket helyeztek el a hősök nyughelyeinél. Fotó:

A Magyar Honvédség (MH) évente három alkalommal végez hadisírgondozást, az első mindig március 15-i nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódik. Továbbá levéltári kutatások alapján igyekeznek beazonosítani, majd rendbe tenni az újonnan felfedezett hadisírokat 

– mondta el lapunknak Borbás Sándor főhadnagy. 

Hétfőn az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartási Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda szervezésében zajlott a szegedi Belvárosi temetőben három 1848/49-es szabadságharcos – Beczkes József református lelkész, a szabadságharc honvédőrnagya, Ollik Pál honvédszázados és Kapcsándy Károly ’48-as honvéd – sírjának megszépítése. A munkálatokban segítettek az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljának tagjai, Vajda Zoltán szakaszvezető, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke, valamint az SZC Csonka János Technikum négy diákja. Borbás Sándor elmondta, a tanulók a Honvéd Kadét Program keretében közösségi szolgálatként vettek részt a hadisírgondozásban. 

A nyughelyek megszépítése után az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjaival együtt rótták le tiszteletüket a katonák a hősök előtt. Vass László hagyományőrző ezredes minden sírhelynél érdekes információkat osztott meg a megemlékezőkkel a szabadságharcról. Elmondta például, hogy a hadsereg tábornoki karának átlagéletkora 33-34 év volt. A legfiatalabb magyar honvédtábornok mindössze 22 éves volt. Görgei Artúr is harmincévesen hadseregtábornokként verte meg azt az osztrák hadsereget, amelyben a főtisztek átlagéletkora 65 év volt.

Kitért a világosi fegyverletétel körülményeire is, amely kapcsán kiemelte, hogy a 38 ezer magyar katonának esélye sem lett volna a 200 ezer fős orosz és a 170 ezer fős osztrák sereg ellen. Hangsúlyozta, azzal, hogy Görgei letette a fegyvert, annak a 38 ezer fiatalnak egyértelműen megmentette az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában