Helyi közélet

2024.03.25. 15:30

Makón még mindig hiányzik a nagymedence

A régi makói fürdő helyén 12 évvel ezelőtt nyílt meg a most teljessé vált Hagymatikum. Azóta is vannak azonban a városban, akiknek hiányzik az akkor megszüntetett 50 méteres sportmedence. Vajon lesz e valami azokból az ígéretekből, amelyek szerint újra lesz hasonló?

Szabó Imre

Ennek az épületnek a bővítésével, átalakításával hoznák létre az uszodakomplexumot. Fotó: Szabó Imre / Így nézett ki a régi nagy medence. Fotó: Makó Annó

Az 50 méter hosszúságú medence ügye a kibővített Hagymatikum nyitás előtti bejárásain is szóba került: az érdeklődésnek elébe menve beszélt róla Farkas Éva Erzsébet polgármester a megjelent érdeklődőknek. Azt mondta, a városban sokak szívfájdalma, hogy ezt eredeti helyén meg kellett szüntetni. 

– 2019-ben született egy kormányhatározat a fürdőfejlesztés kettébontásáról – emlékeztetett a városvezető. Mint mondta, ennek első ütemében szerepelt mindaz, ami a mostani bővítéssel megvalósult, a másodikban pedig egy uszodakomplexum kialakítása – nem feltétlenül a Hagymatikum területén. Ez azonban nem önkormányzati, hanem állami beruházás lesz.

– A megépítésre a kormányzati szándék változatlanul megvan, hiszen azt a válságok ellenére sem vonták vissza – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

A régi makói fürdő nagymedencéje, nem sokkal az átadás után.

A MAKONA Tervezőiroda jóvoltából elkészült fejlesztési koncepció szerint az uszodaközpontot a fürdő közvetlen közelében, a Szent János tér sarkán álló több szintes egykori pénzügyi palota épületének bevonásával lehetne megvalósítani. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a szögletes U alakú épület emeleti szintjén sportszálláshelyeket alakítanak ki, az épület alsó szintre pedig becsúsztatják az 50 méteres medencét. Ez utóbbinak az épületből kinyúló része is fedett lesz egy domború, áttetsző búrával. A polgármester szerint ez együtt edzőtáborok, kisebb versenyek rendezésére is alkalmas lesz. 

A tervek megvalósulásához egyelőre egy dolog hiányzik: a pénz. Ezzel kapcsolatban Farkas Éva Erzsébet azt mondta, bízik abban, hogy a távlati időszakban forrást is rendelnek a kormányhatározathoz.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában