Az alkotás mellett aktívan részt vett Hódmezővásárhely közéletében is

2024.03.31. 16:30

Sonkoly Tibort Pro Urbe-díjjal tüntették ki

Hódmezővásárhely önkormányzata minden évben március 15-én adja át a város elismeréseit az arra leginkább méltó lakosoknak. Mint arról lapunk beszámolt, idén is átadtak a Pro Urbe-, a Signum Urbis Honorantis díjakat, kitüntették az Év rendőrét és az Év mentősét is. Pro Urbe kitüntetést kapott Sonkoly Tibor festőművész, kiemelkedően magas művészi munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

Kovács Erika

Sonkoly Tibor 2023-ban Boldog Gizella-díjat kapott. Archív Fotó: Karnok Csaba

Sonkoly Tibor festőművész 1943. május 10-én született Hódmezővásárhelyen. Általános iskolai tanulmányai idején Csikós Miklós festőművész szakkörébe járt, középiskolás korában pedig a Füstös Zoltán, majd Fodor József vezette Városi Képzőművészeti Kört látogatta. 1961-ben és 1962-ben kétszer felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára. Közben a térképészeti hivatalnál rajzolóként, a Szegedi Nemzeti Színháznál díszletfestőként dolgozott. Pályájának elején segítségére voltak a Vásárhelyen és Mártélyon élő, illetve az idelátogató művészek. Sonkoly Tibor 1964-ben szerzett diplomát a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban Hódmezővásárhelyen, majd öt évig dolgozott is ebben a szakmában.1970-1974 között elvégezte a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakát. Közben reklámgrafikusként és a Csongrád megyei Moziüzem Vállalatánál plakátfestőként dolgozott.

Sonkoly Tibor 1974-től 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig a Szántó Kovács János Általános Iskolában rajzot tanított. Nyaranta kilenc éven keresztül látogatta a megyei szervezésű ásotthalmi alkotótábort. Az évente rendezett kiállításokon ötször kapott alkotói díjat. 1974 óta vett részt országos kiállításokon, 1989-ben hívták meg először a Vásárhelyi Őszi Tárlatra. 1994-től tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és azóta is az egyesület művésztelepén alkot. A szakma számára ekkor vált ismertebbé.

Sonkoly Tibor munkásságát végig kíséri városi közéleti tevékenysége. Számos gyermekrajz-kiállítás zsűrizésében, rendezésében vett részt. Szerepet vállalt városi rendezvények dekorációinak, színpadi díszleteinek megvalósításában. Öt évig vezette a Városi Képzőművészeti Kört, illetve több kiállítás rendezésére, megnyitására kérték fel.

A művész 2005-ben Signum Urbis Honorantis elismerést kapott a várostól. Tagja lett az önkormányzat Civil Senatus kulturális bizottságának és a Hódmezővásárhelyi Művészetekért Közalapítvány kuratóriumának, tavaly pedig, meglepetésére, az általa tervezett Boldog Gizella-díj kitüntetettje lett – állt a méltatásában. Sonkoly Tibor betegsége miatt nem tudta átvenni a Pro Urbe-díjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában