Szegedi hírek

2024.04.09. 08:00

Hetek óta nincs elég véradó, fogynak a készletek

Kritikus gazdálkodása van szükség, hogy vármegyénkben ki tudják elégíteni a klinikák vérigényét: hetek óta jóval kevesebben adnak vért, mint kellene. Ennek oka, hogy nagyon sokan betegek, márpedig donor csak egészséges ember lehet.

Timár Kriszta

Már második hete mintegy ötödével kevesebben adtak vért a reméltnél Csongrád-Csanád vármegyében. A jelenség váratlanul érte a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetét, hiszen ebben az időszakban nem jellemző ilyen mértékű visszaesés. Mostanra minden típusú vérkészítményből nagy szükség lenne az utánpótlásra, kritikus gazdálkodásra van szükség, hogy az egészségügyi intézmények igényeit ki tudják elégíteni.

– A B+ és az AB+ készítményeket kivéve minden más típusból alacsony szinten vannak a készletek. Ez azért is problémás, mert vannak olyan vérkészítmények, melyek mindössze 5 napig használhatók fel, vagyis folyamatosan szükség van az utánpótlásra donoroktól. Csakhogy az elmúlt hetekben rendre kevesebben jönnek, mint amennyire szükség lenne – mondta el lapunknak Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének igazgatója.

Vármegyénkben hetente 500 véradó tudná biztosítani a megfelelő mennyiségű készletet. Azért ilyen sok, mert olyan egészségügyi létesítmények is vannak Szegeden, ahol nagy vérigényű műtéteket végeznek. Ehhez képest múlt héten 354 egészséges donor jelent meg a véradásokon.

– A telefonos egyeztetésekből kiderült, hogy nagyon sokan küzdenek felső légúti megbetegedésekkel. Márpedig vért adni csak egészségesen lehet, hiszen szükséges a jó fizikai állapot ahhoz, hogy a szervezet gond nélkül átvészelje 4 és fél deciliternyi vér levételét. Nem véletlen, hogy a helyszíneken is minden donor általános egészségi állapotát megvizsgálja egy orvos. Bízunk benne, hogy ez a váratlan betegséghullám hamar lecseng. Addig is arra kérünk minden egészséges embert, hogy ha teheti, jöjjön el vért adni, segítsen feltölteni a vérkészleteket, hogy azzal életeket lehessen menteni – kérte Sasvári Krisztina. 

A szegedi, hódmezővásárhelyi, makói és szentesi véradó állomások és osztályok mellett a héten kitelepült véradásokra is el lehet menni: szerdán Székkutasra, a Murgács Kálmán Művelődési Házba és Csongrádra, a Városi Galériába, illetve csütörtökön a Volánbusz Zrt. Bakay utcai telephelyére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában