Helyi közélet

2024.04.05. 15:30

Orbán Balázs: a párhuzamos társadalmak a valóság részei lettek

Suki Zoltán

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Fotó: Mirkó István

A párhuzamos társadalmak a mindennapi valóság részei lettek Nyugat-Európában – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Budapesten, a Kié itt a tér? című, nyugat-európai párhuzamos társadalmakról szóló könyv bemutatóján. Orbán Balázs a könyvről szóló panelbeszélgetésben azt mondta, a no-go zónák meglétéről a nyugati társadalmakban hosszú ideig a közép- vagy felső-középosztály sem tudott, mert nem találkoztak velük, nem keresztezték egymás útjait.

Szerinte azonban az elmúlt évek válságai és konfliktusai miatt már ők is szembesültek ezekkel a párhuzamos társadalmakkal.

A miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, a migrációról a nyugat-európai vita különbözik a kelet-európai szemlélettől, mert integrációalapú, azonban az integrációra nincs működőképes konstrukció.

Kitért az uniós migrációs politikára, ami megítélése szerint ebben a ciklusban kudarcot vallott. Hozzátette, a közelmúltban elfogadott migrációs paktum nem oldja meg a problémát, azonban mind a szétosztási mechanizmus, mind a nyitott, országon belüli befogadóállomások létesítése miatt hátrányos a magyar nemzeti érdek szempontjából.

Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet főigazgatója pedig arról beszélt, hogy a migrációkutatás 2013 előtt inkább a szociológia és antropológia része volt, mára azonban geopolitikai, biztonságpolitikai és geostratégiai vetülete is jelentős lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában