Szegedi hírek

2024.04.12. 17:08

Robotika tantermet adtak át az egyetemi gyakorlóban

A Vodafone 4,5 millió forintos támogatásának köszönhetően robotika tantermet alakítottak ki a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. A többszörös Európa- és világbajnok robotépítő kisiskolások így mostmár méltó körülmények között tudnak készülni, és az oktatásba is hatékonyan be lehet építeni a robotikát.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Tudományegyetem és a Vodafone együttműködésének köszönhetően robotika tantermet adtak át pénteken a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. Összesen 16 készletet, valamint robotokat és tableteket ajándékozott a cég 4,5 millió forint értékben az iskolának, melynek diákjai egyébként 2018 óta egy világbajnoki és három Európa-bajnoki címet, illetve egy Európa-bajnoki 2. és egy világverseny 7. helyet szereztek már a robotépítő versenyeken.

Dobi János intézményvezető úgy fogalmazott, az iskolai oktatás elengedhetetlen része a digitális kompetenciafejlesztés. 

A fenntartótól az intézmény felújítása kapcsán korábban kaptunk már egy nagy értékű digitális csomagot, mely elsősorban a hagyományos oktatást támogatja. Ezeket gazdagította most a Vodafone alapítvány adománya speciális eszközökkel

 – tette hozzá.

A teremben a programozás iránt érdeklődő diákok tudják fejleszteni tudásukat, de az algoritmikus gondolkodás fejlesztését szolgáló robotok a mindennapi oktatásban is alkalmazhatók. Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország alapítvány ügyvezetője úgy fogalmazott aki nem tud robotot építeni lemarad, és nem fog tudni a jövő részévé válni. Az alapítvány célja ezért hogy segítse az oktatást. 

– Remélem, minden szaktanár megtalálja, hogy a robotikát hogyan tudja beépíteni a tantárgyába, így sokan használják majd a tantermet – mondta.

Az tantermet egyébként a Gyakorlóiskolák igazgatói, valamint a Vezetőtanítók- és tanárok XV. országos módszertani konferenciája részeként adták át, mely csütörtöktől szombatig zajlik Szegeden. A programot a Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége, a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája, valamint a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezte. A konferencia az SZTE JGYPK 150 éve a pedagógusképzésért rendezvénysorozatához csatlakozva azt kívánja bemutatni, hogy hol tartanak ezen az úton az ország gyakorlóintézményei, illetve hogy a komplex infrastruktúra és eszközállomány-fejlesztés, mely az ország gyakorlóiskoláiban megvalósult, miként hasznosult az intézmények mindennapi osztálytermi gyakorlatában. A konferencián 22 gyakorlóintézmény 150 pedagógusa vesz részt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában