Szegedi hírek

2024.05.24. 15:30

Hajléktalanoktól retteg a szegedi ház

Hajléktalanok használják átmeneti szállónak, olykor illemhelynek az egyik szegedi tízemeletes lépcsőházát. Volt olyan este, amikor hárman is a tizedik emeleten aludtak. A rendőrség szerint nem kell félni, ha a lakók idegenekbe botlanak a folyosón, hívják a hatóságokat, éjszaka is intézkednek.

Jeszenszky Zoltán

Egy hete péntekről szombatra virradóra két férfi és egy nő aludt az egyik tarjáni lakóház tizedik emeletén – mesélte feldúltan az egyik lakó. A törékeny nő nem tudta, hogy mit tegyen. A bezárt lakásajtó mögött is félt a hívatlan látogatóktól, akiknek a neszezése, horkolása behallatszott a lakásba.

Máskor is előfordult, hogy hajléktalanok éjszakáztak a folyosón. A kaput – ahogy szinte az összes szegedi társasházban – éjjel-nappal zárják, de kulcs nélkül, egy számkombinációval is nyitható. Az épületben sok az idős, egyedülálló ember. Többségük nő, özvegyasszony, akik életkoruk, törékeny egészségük és testalkatuk miatt nem mernek szólni az éjszakai látogatóknak.

Előfordult olyan eset is, amikor az egyik lakónál elszakadt a cérna, és rendőrt hívott. A járőrök meg is jelentek és intézkedtek. Nemcsak a hívatlan látogatók miatt bosszankodnak a lakók. Többször előfordult, hogy a lépcsőházat vagy valamelyik emeletet, olykor a hátsó, a forgalmas utca felül nem látható bejáratot használta valaki illemhelynek. 

A lakók panaszaival a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük. Írásban azt válaszolták, hogy a munkatársaik a hatályos jogszabályoknak megfelelően intézkednek. Szabálysértés vagy bűncselekmény észlelése esetén bárki tehet bejelentést a 112-es segélyhívószámon, személyesen bármelyik rendőrkapitányságon, továbbá a rendőrség weboldalán, illetve a 06/80/555–111-es ingyenes zöldszámon, ami a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Szóban pedig hozzátették, ha hívatlan látogató tartózkodik éjszaka a folyosón, a lakók hívják nyugodtan fel a rendőrséget.

Hívatlan látogatók használják éjjeli szállásként vagy illemhelyként a lépcsőházat. Fotó: Jeszenszky Zoltán
Hívatlan látogatók használják éjjeli szállásként vagy illemhelyként a lépcsőházat. Fotó: Jeszenszky Zoltán

Szegeden a szakemberek szerint nagyjából 800 hajléktalan élhet, pontos számot nehéz mondani, mert nem mindenki kerül az ellátórendszer látóterébe. A tapasztalatok szerint eltérő okoból kerülnek emberek az utcára. Van, aki egészségügyi okokból vagy szenvedélybetegsége miatt csúszott a társadalom peremére, más a munkahelyét elvesztve került reménytelen anyagi helyzetbe, vagy a családjával romlott meg végzetesen a kapcsolata.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában