Szegedi hírek

2024.05.24. 20:00

Nyomdászok győztek a Városi Viadalon – Galéria

Koós Kata

A várostörténeti vetélkedő döntőjét pénteken tartották a szegedi városháza dísztermében. Fotó: Gémes Sándor

Egy nyugdíjas pedagógus, továbbá egy volt és három aktív nyomdász, név szerint Kormányos András, Horváth Ferenc, Korpa Zoltán, Tót Imre és Gálzó József alkotta a szegedi Városi Viadal győztes, Superok elnevezésű csapatát. Az izgalmas várostörténeti vetélkedő másik három döntős csapata is, a Dorozsmai Vöröskeresztesek, a „Volán” és a lelkesedésben a B-középre hajazó szurkolótábor kísérte Szegedi Pedagógus Fáklya Természetjáró Klub csapat tagjai is kalapemelésre bőven okot adó teljesítményt nyújtottak. Sokáig fej-fej mellett haladtak, majd a küzdelem végén csupán körülbelül tíz pontnyi különbség volt az első és a negyedik helyezett csapat között. 

Vajon hány szegedi tudná a választ azokra a kérdésekre, hogy kinek a műve a Hősök kapuján a halott és az élő katona szobra, hogy mikor épült a Fekete Ház, ki forgalmazta az Anna-vizet vagy, hogy mire használták az államosítás után a Tisza Szálló épületét? A versenyzők mindössze húsz másodperces gondolkodási idő után vágták rá magabiztosan a helyes válaszokat. Szeged történelme, irodalma, képző- és zeneművészete, temetői és épületei is terítékre kerültek. 

A verseny zsűrielnöke Apró Ferenc várostörténész, író volt, aki a 22 évvel ezelőtt útjára indított várostörténeti vetélkedő egyik megálmodója volt. Az elmúlt 7-8 évben az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház vezetője, Jáger Richárd folytatta a hagyományt, idén februárban pedig a Szent-Györgyi Albert Agóra teljes művelődési ház láncolatával elkötelezte magát a Városi Viadal folytatása mellett. A bíráló bizottság tagja volt Apró Ferenc és Jáger Richárd mellett Orbán Hédi, az Agóra igazgatója és Nyéki Tamás, az önkormányzat kulturális irodájának munkatársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában