Az egyesület alapításának 60. évfordulójára nemzetközi pályázatot hirdettek

2019.12.05. 19:28

KBK 60 – nemzetközi ex libris- és kisgrafika kiállítás nyílt a Somogyi könyvtárban

A KBK 60-ra készült alkotások alkalmi, ünnepi grafikák, de a kiállításon az ex librisekből is láthat egy pazar válogatást a közönség.

Szeged – 2019.12.05. Nemzetközi ex libris és kisgrafika-kiállítás a Somogyi könyvtárban. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Az ex libris könyvjegy. Egy művészi rajz, embléma, címer, ami a könyv tulajdonosára utal. Az elmúlt évszázadban kiváló grafikusok, messze földön ismert képzőművészek tervezték és sokszorosították ezeket. Az apró nyomtatványból művészeti tárgy lett, és megjelentek azok a csoportok is, melyek ezeket gyűjtötték. Csongrád megye székhelyén egykor olyan kiváló képzőművészek, mint Buday György, majd Kopasz Márta grafikus formálta a közízlést. A KBK, azaz a Kisgrafika Barátok Köre 1959. április 25-én alakult meg Budapesten, szegedi csoportjuk 1961-ben jött létre. Az egyesület alapításának 60. évfordulójára nemzetközi pályázatot hirdettek, amire 26 ország – a teljesség igénye nélkül: Argentína, Ausztria, Belgium, Brazília, Japán, Szlovénia, Törökország, Ukrajna – 103 képzőművésze és 47 egyetemi hallgatója küldte el munkáit. A Somogyi-könyvtárban december 31-ig látható tárlaton ezekből válogattak. A KBK 60-ra készült alkotások alkalmi, ünnepi grafikák, de a kiállításon az ex librisekből is láthat egy pazar válogatást a közönség. Ezek az alkotások a kisgrafika gyöngyszemei, azért különlegesek, mert a képzőművész a megrendelőjével, a könyv, könyvtár tulajdonosával együtt alkotja meg ezeket. Nagy becsben tartott apró nyomtatványok, de egy monumentális világra nyitnak kaput. A könyv, a nyomtatott szó szeretetét és tiszteletét hirdetik. A tárlattal ezek a művek bekerültek oda, ahonnan a műfaj útjára indult: a könyvek palotájába, a tudás birodalmába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában