Mellszobrot avattak Csanyteleken

2019.12.06. 18:18

Tovább vinni Szent László örökségét

A rendszerváltás után vette fel a csanyteleki iskola szent László nevét, most mellszobrot is kapott az általános iskola névadója.

M.A.

Mellszobrot avattak az iskola névadója, Szent László tiszteletére. Fotó: Majzik Attila

A falu iskolája sokáig névadó nélkül, egyszerűen mint csanyteleki községi iskola működött. A település rendszerváltás utáni második polgármestere, Veres János vetette fel a képviselő testületnek, hogy nevet kellene adni az iskolának. Ekkor két elképzelés merült fel, Radnóti Miklós és Szent László közül választva a képviselők az utóbbi mellett döntöttek, így 1995-ben megtörténhetett a névadás. Azt, hogy a névadónak mellszobra is legyen az iskola előtt, a folyamat teljessé tételeként szintén Veres János kezdeményezte idén tavasszal.

 

A szobor avatásán Erhard Gyula, Csanytelek polgármestere beszédében kiemelte, a névadó előtti tisztelgés mellett a mellszoborral a falu is gazdagodott. – Köszönöm a kezdeményezést és a támogatók anyagi hozzájárulását, segítségét, hogy I. László Árpád-házi királyunk mellszobra elkészülhessen. A szobor felállításával nem csak emléket állítunk Szent László emlékezetére, hanem ezzel gazdagítjuk iskolánkat és településünket is – mondta el a polgármester.

– Innentől kezdve névadónk szellemisége kézzelfogható közelségben hirdeti számunkra azokat az értékeket, amelyeket mindig is fontosnak tartottunk – emelte ki Szabó Ferenc tagintézmény-vezető, majd az iskola diákjainak műsora után a hivatalos elfoglaltsága miatt távol lévő Farkas Sándor gondolatait tolmácsolta Erhard Gyula polgármester: a képviselő levelében hangsúlyozta, a szoboravatással méltó formát ölt az iskola névadójának emlékezete. Ezt követően a kezdeményező Veres János és Túri Török Tibor szobrászművész leplezték le az alkotást. Kiss-Rigó László megyéspüspök beszédében kitért arra, hogy manapság is szükség van a Szent Lászlói erényekre, majd Bánfi Sándor plébánossal felszentelték a mellszobrot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában