Az anyag önálló véleménye

2020.09.23. 17:23

Leonardo Da Vinci nyomán alkottak a vásárhelyi keramikusok

T. Sz.

Nagy-György Ágnes a porcelánt és az imerys öntőmasszát választotta alkotásai anyagaként.

Fotó: Tábori Szilvia

– A szimmetria az idei kerámia szimpózium hívószava, Leonardo Da Vinci ebben a témában született írásai és alkotásai nyomán – mondta el Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, az október 10-ig tartó 23. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium vezetője még az idei programsorozat szeptember eleji nyitányán a Nemzetközi Kerámia Központban.

 

Benkő Ilona 83 éves keramikus különleges technikával készítette Lélekőrző edényeit.
Fotó: Tábori Szilvia

Két héttel később, szeptember 23-án délelőtt műterembejárást tartottak a művészek. Köztük a legifjabb résztvevő, a vásárhelyi születésű Nagy-György Ágnes, aki idén először csatlakozott a programhoz. A fiatal művész kérdésünkre elmondta: egészen idáig szinte a kísérletezés zajlott; megismerkedett a felkínált hatvannyolcféle anyaggal, és kiválasztotta alkotásaihoz a porcelánt és az imerys öntőmasszát. Utóbbit nem ismerte korábbról, meglepetések sora érte, de pont a kísérletezés váratlansága vonzotta. Ahhoz hasonlóan, amikor az elkészült alkotásokat tíz-tizenkét órán át a kemencében égetik és sosem tudhatják pontosan, milyen végeredményt kapnak.

– A művész gondolatban türelmesen várja, hogy azt kapja-e, amit elképzelt. A kerámia adottsága az önálló vélemény, ez az alkotás velejárója – fogalmazott Benkő Ilona, a szimpózium legidősebb résztvevője, a nyolcvanhárom éves, Munkácsy Mihály-díjas magyar iparművész, keramikus.

Nagy-György Ágnes a porcelánt és az imerys öntőmasszát választotta alkotásai anyagaként.
Fotó: Tábori Szilvia

Benkő Ilona redukciós technikával készítette el különleges, Lélekőrző edényként elnevezett dísztárgyait. Az oxigényhiányos égetési eljárásban, az égetőkemence 1300-1400 fok körüli hőmérsékletén az edényeket borító mázak színe megváltozik egészen különleges hatású a végeredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában