Bardócz Attila előadása

2020.09.22. 19:54

Kínába kalauzolta hallgatóságát a világutazó

A járványhelyzet kitörése óta első alkalommal rendezte meg hagyományos teaházát az SZTE Konfuciusz Intézet szeptember 22-én a Rektori Hivatal dísztermében. A jeles alkalom vendége Bardócz Attila világutazó volt, aki a távoli keleten szerzett élményeit osztotta meg hallgatóságával A Kínai Nagy Faltól a Himalájáig című előadásában.

Koós Kata

Bardócz Attila diáin megelevenedtek a távoli kelet rejtelmei.

Fotó: Frank Yvette

A Tömörkény István Gimnáziumban érettségizett előadó az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának földrajz-rajz szakán folytatta tanulmányait. A világutazás iránti szerelem a főiskola első évének végén lobbant fel végérvényesen lelkében, amikor 1996-ban eljutott Törökországba. Azóta a fél világot bejárta immár, 2005-ben hét hetet töltött Kínában egy jó barátjával.

Kalandos utazásuk Pekingben kezdődött, ahol három napot kellett várniuk, míg a hosszú turistasor miatt bejuthattak a Tiltott Városba. Diákon mutatta be hallgatóságának többek között a császári palota sárkánytrónusát, Mao Ce Tung mauzóleumát, a nyári palotát, a Láma templomot. Legmeghatározóbb élményeként a tíz kilométernyi gyaloglást említette a monumentális és lenyűgöző Kínai Nagy Fal egyik, turistáktól távol eső részén.

Bardócz Attila részese volt a Távol-Kelet rejtelmeinek.
Fotó: Frank Yvette

Szecsuán tartomány kapcsán mesélt a megjelenteknek a chengdui óriáspanda rezervátumról, a 71 méter magas leshani óriás Buddha szoborról, amelynek nagylábujja körmén négy ember tud kényelmesen kártyázni, valamint gasztronómiai kalandozásáról, amely során többek között skorpiót kóstolt.

Utazótársával rizsteraszokon át Shanghaiba vezetett útjuk, ahol diáin bemutatta, milyen a kilátás a világ második legmagasabb épületének tetejéről.

Ezt követően – engedély híján – csempészek segítségével jutottak be Tibet fővárosába, Lhászába, a világ legmagasabban fekvő városába, amelynek piacán szinte minden portéka ára húsz Yüan, és még ezüst veretes emberi koponyát is lehet vásárolni.

Kalandjuk a Mount Everest 5300 méter magasságban fekvő alaptáborában ért véget, amelynek kapcsán Bardócz Attila élete legrosszabb kulináris élményeként említette a jakvajas teát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában