Relikviákat mutattak be

2020.09.10. 13:32

Konferenciát tartottak a Magyar Királyi Csendőrségről – Galéria

A Magyar Királyi Csendőrség 65 éves történetét tekintették át azon a konferencián, amelyet tegnap rendeztek meg Ópusztaszeren. A programot egy dévaványai magángyűjtő korabeli relikviáinak kiállítása is színesítette.

Munkatársunktól

Kürti Béla egy évtizede gyűjti a Magyar Királyi Csendőrség relikviáit, ezeket tegnap be is mutatta Ópusztaszeren.

Fotó: Török János

1947 után a csendőrség kutatásával már nem volt ildomos foglalkozni, ahogyan 1990 óta sem „trendi” – emlékeztetett a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság programjának megnyitóján Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója.

– Összesen 65 éven keresztül működött ez a szervezet, a kutatóknak pedig feladatuk, hogy ezt az időszakot feltárják és bemutassák ezeknek az embereknek a mindennapjait, valódi munkáját. Így tágabb képet kaphatunk róluk, mintha csak azt a néhány hónapot vesszük figyelembe, amikor parancsot teljesítettek. Ehhez ez a rendezvény is hozzájárul – fogalmazott. Az igazgató megjegyezte: 2015 óta a park szabadtéri néprajzi gyűjteményében van csendőrörs-szoba, szeretnének azonban egy teljes laktanyát kialakítani.

A konferencia kezdete előtt – amelyen történelmi előadások hangoztak el – megnyitották az Emlékezés a Magyar Királyi Testőrségre című kamarakiállítást. Kürti Béla dévaványai magángyűjtő 10 éve keresi a csendőrségi anyagokat: internetről és leszármazottaktól szedte össze azokat az ereklyéket, amelyeket a tegnapi rendezvényen bemutatott. Ezek között vannak kardok, lőfegyverek, szuronyok és tölténytáskák, illetve rengeteg fotó, kézikönyv és a korszakból származó kiadvány.

Bár a tárlatot a rendezvény végén elbontották, Dévaványán előzetes bejelentkezéssel bárki megnézheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában