Helyi kultúra

2020.12.03. 18:39

Legkedvesebb vásárhelyi könyvek

Megannyi könyvet forgatunk időről időre, de vajon lapul-e köztük Vásárhelyről szóló, a városhoz kötődő mű?

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

S ha igen, melyek a legkedvesebbek mind közül? Tóth Károly művészettörténész Németh László Égető Eszter című regényét a közelmúltban újraolvasva gondolta ki a felhívást.

Meglepte a szervezőket, hogy a Legkedvesebb vásárhelyi könyvem közzétételének már a másnapján húsz ajánlást regisztráltak. A kezdeti lelkesedés azt sejteti, gazdag anyaggal dolgozhatnak a december 11-i határidő lezárásakor. A Vásárhelyről elszármazott művészettörténész, Tóth Károly kérdésünkre elmondta: műfaji megkötés nélküli a felhívásuk. Úgy gondolta, hogy Szőnyi Benjámin korai vásárhelyi művei vagy József Attila a városhoz kötődő költeményei is helyet kaphatnak az ajánlások között.

De örömmel fogadná Németh László Utazás című drámáját vagy történeti visszaemlékezéseket, köztük példaként említve nagyszülei legkedvesebb vásárhelyi kötetét, Szenti Tibor Tanya című leírását.

Szívesen látna az ajánlatok között a helyi művészeti tevékenységekről szóló műveket, alkotói pályákat bemutató albumokat, művészek vagy akár parasztköltők sorait. De ugyanúgy számít többek között Pákozdy Ferenc vagy Bibó Lajos, Kárász József írásaira.

Az ajánlásokat a Vásárhelyi Látóhatár szerkesztősége és a Németh László Városi Könyvtár közös felhívására Benák Katalin a [email protected] elektronikus levelezési címre várja december 11-ig. A résztvevők között kisorsolnak ajándék köteteket, de hatástanulmányt is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában