Ismét Régi szépségében áll Szent Vendel szobra

2020.12.18. 17:58

Restaurálták a 200 éves műalkotást

Felújították a juhászok, pásztorok, jószágtartó gazdák védőszentjének tiszteletére emelt műalkotást. A kétszáz éves szobrot pályázati forrásból restauráltatta az Összefogás Csongrádért Egyesület.

Majzik Attila

Szent Vendel szobra Csongrádon. Fotó: Majzik Attila

– Már jó ideje felújításra szorult ez a csodálatos szobor, amely országos örökségvédelem alatt áll, nagy kincse a városnak. Sikeresen pályáztunk a Leader programon belül, az egyesületünk valamivel több, mint másfél millió forintot nyert erre a célra.

A felújítás teljes költsége ennek csaknem a kétszerese volt, a fennmaradó részt az egyesület, illetve támogatók biztosították

– tájékoztatta lapunkat Murányi László, az Összefogás Csongrádért Egyesület elnöke.

Szent Vendel szobra Csongrádon. Fotó: Majzik Attila

A Felgyő és Csongrád határában található út menti szobrot kétszáz éve, 1820-ban emelte a „csongrádi juhász és pásztor sereg”.

A talapzaton megtalálható a szobor gondozójának, Szegedi Szabó Rókus számadó juhásznak a neve, aki 1840-ben a pásztorsereg költségén megújította az alkotást.

A későbbi karbantartási munkák, festések időpontja is megtalálható a talapzaton (1874, 1947), de ezeket az újításokat már a csongrádi hívek adakozásából fedezték.

A szobor köré 1860-ban három oldalról nyitott, romantikus-copf stílusú építményt emeltek. A baldachin csúcsos oromfalán kovácsoltvas kereszt található. A szobor állítása idején a jelenlegi helyétől néhány száz méterre, egy kisebb földhalom tetején állt, melyet a csongrádiak Vendel-halomnak neveztek el.

Gyöngyössy Orsolya néprajzkutatótól megtudtuk, Szent Vendel tiszteletét a török kiűzése után a tizenhetedik század végén Magyarországra érkező német telepesek hozták magukkal. Ugyanebben az időben jelent meg hazánkban a nagyobb odafigyelést igénylő, ám bőségesebb gyapjúhozamú merinói birka, lassan kiszorítva a ridegtartást is jól tűrő őshonos racka juhot.

Az érzékenyebb juhfajta széles körű elterjedése természetes módon hozzájárult az állatbetegségek ellen oltalmat nyújtó mennyei patrónus tiszteletének erősödéséhez, amit a merinói birkákkal érkező német pásztorok is terjesztettek.

Az 1820-ban emelt csongrádi szobor jelentőségét növeli, hogy a szent kultuszának tárgyi emlékei a Palócföldről délkelet felé haladva egyre ritkulnak, és a szobor állításának dátuma ezen a környéken meglehetősen korainak számít. Szentesen, Kiskunfélegyházán és Csépán is vannak Vendel-emlékek, de ezek a csongrádinál később keletkeztek.

A most felújított Szent Vendel-szobrot a tervek szerint tavasszal szentelik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában