Helyi kultúra

2021.01.05. 12:15

Makó krónikására, Tóth Ferencre emlékeztek

A múzeum néhai igazgatójára, Makó polihisztor krónikására emlékeztek tegnap. Megtudtuk: a hamarosan megjelenő negyedik múzeumi évkönyv visszaemlékezéseinek jelentős része is róla fog szólni.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Amikor dolgozunk, bármit csinálunk, mindig az ő szellemi örökségével találkozunk. A múzeum maga Tóth Ferenc – mondta meghatottan a makói József Attila Múzeum jelenlegi igazgatója, Szikszai Zsuzsanna elődjéről.

Január 4-én, születésének évfordulóján az önkormányzat, az intézmény és a család szerény megemlékezést tartott a múzeum bejáratánál három éve elhelyezett emléktáblánál koszorúzással, mécsesek elhelyezésével.

A város polihisztorára emlékeztek tisztelői.
Fotó: Szabó Imre

Szikszai Zsuzsanna felidéz­­te: Feri bácsi felépítette az új múzeu­mot, az Espersit-ház, a skanzen ugyancsak az ő nevéhez kötődik, de például a Makói monográfia is. Igazi polihisztor volt. Nemcsak néprajzzal, helytörténettel foglalkozott, hanem irodalomtörténettel, képzőművészettel és társadalomtudománnyal is. Bármibe fogott, abból nagyszerű, páratlan érték született.

– Ezt kell nekünk továbbvinni az emlékét őrizve olyan magas szakmai színvonalon, melyet elvárt magától és a munkatársaitól is – hangsúlyozta.

A közgyűjtemény 2020-ban volt 70 éves. Ennek tiszteletére jelenik meg hamarosan a negyedik múzeumi évkönyv, és ebben jó néhány visszaemlékezés kifejezetten róla, a „legmakaibb makairól” fog szólni – felidézve például egy-egy szállóigévé vált mondását. Ilyen például – emlékezik vissza Szikszai Zsuzsanna –, hogy „gyűjteni, gyűjteni, gyűjteni” kell.

– Azt hihetnénk, hogy ma már nincs mivel gyarapítani az intézmény valóban páratlanul gazdag kollekcióját – aztán mindig kiderül, hogy dehogy nincs. És mindezt természetesen fel is kell dolgozni, majd láthatóvá tenni a mai makóiak számára – tette hozzá a múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában