Különleges világba kalauzol mindenkit

2021.08.12. 18:50

Az élet és a szeretet árad ránk Paulik Feco képeiből – Galéria

Oxigénhiánnyal született és fejpálcával fest Paulik Ferenc, akinek csütörtökön nyílt kiállítása Szegeden. A károsodott mozgás- és beszédközponttal élő fiatalember álma egy saját műteremlakrész, ennek megvalósításában bárki támogathatja.

Kiss Anna

Fejpálcával fest az oxigénhiánnyal született fiatal, aki képei által a szívét tárja a világ elé. Fotó: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A fejpálcával festő Paulik Feco alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

A tehetséges fiatal úgy véli, bár ő maga egyedi, mégis olyan, mint mindenki más, hiszen ő is él, érez és szeret.

Éppen ezért a szegedi tárlatát Élek, Érzek, Szeretek címmel nyitották meg. A megnyitón Szélpál Szilveszter operaénekes, Szőke Olivér színművész és Bődi András, a Nemadomfel együttes énekese működött közre.

Feco egy egészen különleges világba kalauzolja a látogatókat. Azt üzeni a képeivel, hogy ne hátrafelé, hanem mindig előrenézzünk, mert az élet szép. Ahogyan Szőke Olivér is mondta előadásában, a fiatalember a legnagyobb nehézségekben is képes meglátni a világ csodáit, és mindezt nagyon érzékletesen fejezi ki.

A művész a kiállításmegnyitón elmondta: számára a hivatást a festés jelenti, mert nagyon szereti, hogy a festményeivel meg tudja mutatni mindazt, amit lát és érez, mindazt, amit szavakkal nem tud kifejezni. Hangsúlyozta, boldog, hogy élhet, a hála a szívében örök.

Paulik Feco oxigénhiánnyal született, emiatt károsodott a mozgás- és beszédközpontja. Teljes testét túlmozgások lendítik kiszámíthatatlanul, irányíthatatlanul. Elektromos kerekesszékét állával irányítja, a fejére csatolt fejpálca helyettesíti a kezeit a festésben és a kommunikációban, épp úgy, mint a számítógép használatában.

Nyolc éves volt, amikor tanára javaslatára rajzversenyeken indult, ahol általában az első három hely valamelyikén végzett. A sikerek adtak erőt ahhoz, hogy alkotásain keresztül megmutassa életörömét, világlátását. Első kiállítása 2010-ben, Debrecenben volt, azóta számos tárlatot tudhat maga mögött.

A művész álma egy akadálymentes műteremlakrész, ahol önállóan élhetne. Annak érdekében, hogy ezt az álmát valóra válthassa, a kiállított képeiből bárki vásárolhat, valamint a központ egy adománygyűjtő dobozt is kihelyezett, és adományokkal is lehet támogatni Fecot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában