Dobjatok bátran egy kérdést

2021.09.24. 15:15

Bosnyák Viktória és Dudás Győző rém jó világa

Helyszínen mesélős író-olvasó találkozón járt Bosnyák Viktória író, műfordító és immár tizenhat kötetének illusztrátora, Dudás Győző a vásárhelyi gyerekkönyvtárban.  

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

Ha nincs Manó és a Manó alakú foltja, ma nincsenek a Mantyusok sem – kezdte az írónő, majd már vele egyszerre harsogták az alsó tagozatos gyerekek: mert a kutya az ember legjobb barátja.

Az iskolások tátott szájjal hallgatták, hogy az írónő Manó kutyája igazából egy manó, csak éppen kutyabőrben. Az idősödő négylábú egy ideig türelmesen várakozott gazdája interaktív, párbeszédekben gazdag foglalkozásán, majd ő maga is némi párbeszédet kezdeményezett. Eközben az írónő széles gesztusaival szinte egyszerre idézte meg valamennyi figuráját és varázsolta el fiatal és kíváncsi hallgatóságát.

– Dobj bátran egy kérdést – fordult a gyerekekhez, akik tudni akarták azt: Tomi valós gyerek-e, hogy nehéz-e könyvet írni, miként lett író Vikiből és azt is, most hány esztendős.

Bosnyák Viktória a Tündérboszorkány trilógia, a Sirály a király, a Mantyusok sorozat és sok egyéb történet írója. A regények mellett anyanyelvi meseregény-sorozat és vicces oktató mesék szerzője szívesen vesz részt író-olvasó találkozókon. Az elmúlt két hétben is folyamatosan az országot járják Dudás Győző illusztrátorral, így érkeztek pénteken a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtárba.

Manó hátán manó folt: Bosnyák Viktória író és Manó kutya a vásárhelyi városi könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

Az alkotó páros immár tizenhatodik közös kötetét várja frissen a nyomdából. Ráadásul a képregény-készítő, grafikus hamarosan újra rajzolja a Mantyusok sorozatot. Ahogy Bosnyák Viktória fogalmazott: stílusaikkal nem pusztán kiegészítik egymást, érzik és értik a másik alkotó szándékait, indíttatását.

– Zömében a gyerekek élethelyzeteire reagálva, egy-egy hangsúlyos problémakört dolgoz fel az írónő. Érzékenységével kitűnően megragadta a mai fiatalokat – mondta lapunknak Bosnyák Viktória stílusáról a vásárhelyi gyermekkönyvtár munkatársa, Gyulafalviné Vereczkei Györgyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában