Kligl Sándor számos köztéri szobrot készített

2021.10.12. 08:30

New York államban látható a szegedi művész Kossuth-mellszobra – Fotók

A New York állambeli Buffalóban látható Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Kossuth Lajost ábrázoló mellszobra, amelyet amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint a október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából avattak fel szombaton. Mint Kligl Sándor az MTI-nek elmondta, a bronzból készült alkotás a magyar politikust meditatív arckifejezéssel ábrázolja – írja az MTI.

MTI

Szeged, 2021. október 11. Kligl Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászmûvész szegedi otthonában 2021. október 11-én. A New York állambeli Buffalóban látható a szobrászmûvész Kossuth Lajost ábrázoló mellszobra, amelyet az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója, valamint az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából avattak fel 2021. október 6-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Minden munkájában fontos számára az érzelmek megjelenítése, mindegyik szobrán látható valamilyen emóció – hangsúlyozta Kligl Sándor szobrászművész az MTI-nek.

– A félalakos figura nem a szabadságharc hevében készült portrékhoz hasonlóan ábrázolja Kossuthot, hanem idősebbnek és szomorúnak mutatja őt – mondta, felidézve: a politikust kétéves törökországi tartózkodása után, 1851 decemberében hadihajóval menekítették ki Amerikába, ahol nagy tisztelettel fogadták. Számos helyen megfordult és több beszédet mondott. Leginkább anyagi támogatásért esedezett, hogy az elbukott szabadságharc eszméit megőrizzék. Kossuth – kiváló szónok lévén – nagy népszerűségre tett szert, egy távoli kis európai ország képviseletében elvitte az ország hírét és a forradalmi eszmét – hangsúlyozta.

Kiemelte: a Kossuth-mellszobor gipszből készült változatát a 17. kerületi Kossuth Lajos Általános Iskolának ajándékozta, a szobrot az intézmény épületében állították fel.

Beszélt arról is, hogy a munka folyamán először vázlatot készít, majd az alkotás modelljét hozza létre. Főleg bronzzal dolgozik, de kőből is faragott már szobrot, például Mindszenty József hercegprímás egészalakos alkotása is így készült. Ebből Komáromra és Vácra is került egy-egy.

Kligl Sándor az elmúlt években több köztéri szobrot készített. Egyebek mellett 2019-ben Ópusztaszerre az Árpád és vezérei nagyszabású szoborkompozíciót. Jelenleg egy életnagyságú Pegazus-szobron dolgozik, amely Mórahalomra fog kerülni, Szolnokra pedig egy Thalia-szobor fog nemsokára elkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában