Szegedi hírek

2022.07.26. 20:13

Kulisszatitkokat árultak el a La Traviatáról

La Traviata címmel mutatja be a Szegedi Szabadtéri Játékok Verdi saját produkcióként színpadra állított operáját. Az alkotókkal kedden Stahl Judit beszélgetett a Szabadtéri Szalonban.

Minden idők egyik legkedveltebb Verdi-operáját, a Traviatát játszák pénteken és szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A bemutatót megelőzően tegnap a Szabadtéri Szalonban Stahl Judit vendégei a produkció főszereplői és rendezője voltak. 

Az online közvetített beszélgetésen Kolonits Klára, László Boldizsár, Alexandru Agache és Juronics Tamás több kulisszatitkot is elárult a készülő darabról. 

A nemes lelkű kurtizánt, Violetta Valérit Kolonits Klára Kossuth-díjas koloratúrszoprán alakítja, aki elmesélte, a figura megformálásához a darab elején bel canto, utána lírai szoprán, majd spinto szoprán technikára van szükség, vagyis 3 képesség is kell a sikeres énekléshez. Ő Szegeden a 12. rendezésben játssza el az operairodalom egyik legkedveltebb hősét, de pont összetettsége miatt nem tudja megunni. 

A figura megformálásával kapcsolatosan pedig megjegyezte: nincs olyan érzelem, ami ne lenne a sajátja is, beleértve azt is, hogy tudja, milyen tüdőbetegnek lenni, illetve megérezni a halál szelét. 

Az énekesek beszéltek a produkció technikai nehézségeiről is. Mint mesélték: a zenekarok az idő előrehaladtával egyre feljebb hangolnak, bizonyos operákban már kifejezetten magasan játsszák ezt a darabot, hiszen a hangszerek így szólnak szépen. Csakhogy az énekesek hangja ezt az evolúciót nehezen követi, így fizikailag egyre nagyobb megterhelés számukra az előadás. Arra a kérdésre, melyik a legnehezebb jelenet, László Boldizsár a strettát nevezte meg. 

 Hogy úgy mondjam, ez nem lett túl énekesbarátra megírva. Arról nem beszélve, hogy pár perccel Violetta sikerszáma után hangzik el, amit nehéz túlszárnyalni 

– nevetett. De beszéltek arról is, hogy azzal, hogy az eredetileg 3 felvonásos operát Szegeden 2 felvonásban játsszák, előfordul például, hogy egy 8 perces ária után egy 25 perces duettet is el kell énekelni, ami elképesztő terhelés. 

A rendezéssel kapcsolatosan Juronics Tamás saját magát az énekesek partnereként definiálta, hiszen mint fogalmazott, Alexandru Agache 40 éve játszik a Traviatában, Kolonits Klára is rendkívül rutinos eb­­ben a szerepben, vagyis ők jobban ismerik a darabot nála. 

 Tíz éve egyszer már rendeztem ezt a Verdi-operát a Szegedi Nemzeti Színházban, de az egy teljesen más darab volt 

– mondta. A díszletet az illúzió­keltés eszközéül használta, a történetbe pedig több csavart is vitt: Violetta karakterén morális rehabilitációt végzett, a halál figuráját pedig megváltoztatta. És ha már az újítások, a darab készítői megemlítették Dinyés Dániel karmestert is, aki szintén frissen nyúlt az operához, és nem tradicionálisan vezényel. 

A végeredményt július 29-én és 30-án láthatja a szegedi közönség. 
 

Juronics Tamás, a Traviata rendezője, koreográfusa és az Alfredo Germont-t alakító László Boldizsár a keddi közönségtalálkozón.
 

A bemutató előtt Stahl Judit beszélgetett a La Traviata alkotóival. 
Fotók: Török János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában