Szegedi hírek

2023.06.17. 17:48

A levendula nemcsak virág, sok panaszunkra gyógyír lehet – Fotók

Mekkora kincset jelenthetnek a kertünkben és az árokparton illatozó gyógynövények? Mit kaphatunk ma a levendulától? Ki volt valójában Márk Gergely? Többek közt ezekre a kérdésekre kaphattak választ a X. Levendula és Rózsa Napok résztvevői a hétvégén. A szegedi Füvészkertben idén is értékes programokkal várták az érdeklődőket.

Kiss Anna

Szeged – 2023.06.17. X. Levendula és Rózsa Napok a Füvészkertben. Mit kaphatunk ma a levendulától. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Tizedik alakommal ünnepelte szombaton és vasárnap a testnek-léleknek egyaránt kedves fűszer- és gyógynövényeket, a levendulát és a rózsát a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. A kétnapos mediterrán hangulatú rendezvényen voltak többek közt ismeretterjesztő előadások, melyeken egészségünk megőrzésének természetes lehetőségeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, legyen szó akár gyógynövényes gyógyhatású teákról, illatozó természetes alapanyagú szappanokról, illóolajokról vagy szörpökről.

Nagy Mónika gyógy- és fűszernövény termesztő például arról tartott előadást, hogy mi mindent nyújt számunkra a levendula. Rámutatott, a levendulát évtizedek, évszázadok óta nyugtatásra, görcsoldásra használják, nem véletlen, hogy a levendula és a nyugtatás, mint fogalom, összefonódott mára. Kiemelte, a depressziós, lehangolt emberek számára önmagában a levendula illata is lökést adhat ahhoz, hogy átbillenjenek a negatív hangulaton. Jelezte, a nyugtató, idegerősítő és alvássegítő hatását az illóolajnak köszönheti a növény.

Felhívta a figyelmet arra, hogy belsőleg alkalmazva gyomorpanaszra, fejfájásra, magas vérnyomásra is gyógyír lehet a levendula, ami pozitív hatással van az emésztőrendszerre a benne lévő keserű anyag miatt. Túlzott cukor- és keményítő-fogyasztás esetén például gátolja az erjedési folyamatokat. Szélgörcs, étvágytalanság és epehólyag-gyulladás esetén is segítségünkre lehet. Mindemellett belsőleg alkalmazva a torok- és melléküreg-gyulladás, reumatikus panasz esetén is gyógyító hatással bír.

Ugyanakkor a szakember szerint nagyon fontos, hogy megtanuljunk teát főzni a levendulából is. Közölte, egy csészébe egy csipet tea szükséges, amit nem a forrásban lévő, hanem 80-90 fokos vízzel kell leforrázni, majd fedőt kell helyezni a csészére. 5-6 perc várakozás után szűrjük le, és már kész is a tea.

De külsőleg is alkalmazhatjuk a levendulát. Reumatikus panasz esetén például bedörzsölve, vagy a rovarcsípésektől is megóvhatjuk magunkat, ha néhány csepp levendula-illóolajat vízbe csepegtetünk, majd összekeverjük és magunkra permetezzük. A konyhában is segíthet, hogy megfűszerezzük vele az életünket. A szakember javaslata szerint érdemes a vajas keksz készítésekor, gyúráskor 1-2 kanál levendulaszirmot beletenni a tésztába, ugyanis így nagyon kellemes ízű finomságot kapunk. Továbbá levendulás ecetet is készíthetünk, ez ugyanis jó a zsíros fejbőr és a rovarcsípés kezelésére, valamint ablaktisztításra és vízkőtlenítésre is.

A Füvészkert persze színvonalas kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készült, valamint a programokkal egy időben színes és illatgazdag rózsás-levendulás kézműves termék- és növényvásárt tartottak, így az élmények mellett különleges finomságokkal és növényekkel gazdagodhattak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában