Helyi kultúra

2023.06.10. 14:50

Úrnapja csütörtökön Kisteleken - Galéria

I.P.

Az úrnapi ünnepi körmenetet Kisteleken a Szent István téren tartották. Fotó: Imre Péter

Pár napja már elárultam, a szó szoros, klasszikus értelmében nem vagyok hívő. De érdekelnek a szertartások, a vallásokhoz kapcsolódó ünnepek, szokások. Azért maradtam csütörtökön Kisteleken a felújított és bővített iskola átadása után az úrnapi szentmisére és ünnepi körmenetre, mert kíváncsi voltam, mi és hogyan történik.

Már az is megható volt, ahogy az Antal Imre atyához tartozó települések – Kistelek, Baks, Balástya, Csengele, Pusztaszer, Ópusztaszer, Tömörkény és Csanytelek – egyházi közösségei elzarándokoltak a járási székhelyre és a Szent István téren oltárokat állítottak, friss virággal és főleg Jézust ábrázoló szentképekkel díszítve. A pusztaszerinél szirmokból kirakták a település nevét, egy másiknál szívet formáztak. Készültek, hangolódtak lélekben is az ünnepre, ami a szentmisével és a körmenettel folytatódott. Szép és tanulságos volt. 

Az Úrnapja elsősorban katolikus ünnep, de az Anglikán Közösség tagegyházai közt is ismert. Időpontjának meghatározására két verzió is van: a pünkösd vasárnap utáni két hétre, de az eredeti helye a naptárban a pünkösd utáni második csütörtök volt, logikusan, mert kapcsolatban van nagycsütörtökkel, ekkor történt az Oltáriszentség alapítása. Kisteleken ekkor tartották, tisztelegtek az Úr, Jézus Krisztus Szent Teste és Vére előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában