Szegedi hírek

2023.08.08. 20:30

Dallamtapadást és lehengerlő látványvilágot ígértek az Ezeregy éjszaka alkotói

A sztárparádé mellett műalkotásnak is beillő jelmezek, csaknem kétszáz négyzetméternyi ledfalon megelevenedő, egzotikus látványvilág és garantált dallamtapadás vár az Ezeregy éjszaka közönségére – derült ki a Szabadtéri Szalon keddi beszélgetésén. Stahl Judit vendégei ezúttal Trokán Nóra, Juronics Tamás, Geszti Péter és Bányai Kelemen Barna voltak.

Koós Kata

Geszti Péter, Juronics Tamás, Trokán Nóra és Bányai Kelemen Barna volt Stahl Judit vendége a Szabadtéri Szalonban. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Geszti Péter, az Ezeregy éjszaka dalszövegírója és kreatív producere a Szabadtéri Szalonban elmondta, 17 évvel ezelőtt írta le a world musical első sorát. Annak idején Dés Lászlóval kezdték a közös munkát, de a Kossuth-díjas zeneszerző időközben kiszállt a produkcióból. Geszti úgy fogalmazott, majdnem annyit ült a darab a fiókban, amennyit a dzsinn az üvegben. 

Az Ezeregy éjszaka hétkötetetes mesevilágából Tasnádi István alkotott egy vadiúj történetet, amely teljesen különbözik az eddig ismert Aladdin-feldolgozásoktól és a Disney-meséktől.  

Fotó: Karnok Csaba

– Sajátos, kétszintes történetet írt. Aki megnézi, meglepődik, ugyanis olyan fordulatokban gazdag sztorit lát majd, ami egyáltalán nem hasonlít a hagyományos mesékhez. Ahogy annak idején A dzsungel könyvét a csodálatos Békés Pál megírta, az is egy teljesen más történet volt, mint amit a Disney-filmből ismerünk – részletezte Geszti, aki hozzátette, az eredeti történetfolyam kínai, arab, perzsa, indiai elemei visszaköszönnek majd az előadás zenéjében, vizualitásában, koreográfiájában egyaránt. A dalok kapcsán garantált dallamtapadást ígért, a magyar fülekbe otthonosan bemászó, mégis keleti ízzel fűszerezett dallamokat.

Geszti azt is kiemelte, hogy a darab egyik síkja abszolút felnőtt történet, egy sértett férfi és egy okos nő históriája, amely egy vesztett házasság történetének is felfogható. 

A kerettörténetben a sértett, szerelmi bánattól szenvedő Sahriár királyt Bányai Kelemen Barna, az életéért mesékkel küzdő Seherezádét Trokán Nóra alakítja, akik szintén Stahl Judit vendégei voltak kedden.

– Seherezádé az elején nagyon gyűlöli, aztán nagyon tisztán látja ezt a férfit. Szépen lassan lehámozza, és meglátja a szép lelkét az önkényúr mögött – mondta el karakteréről Trokán Nóra, aki pénteken debütál a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Bányai Kelemen Barna számára nem ismeretlen a Dóm téri nagyszínpad, ugyanis 2017-ben az Alföldi Róbert által rendezett Hegedűs a háztetőn musicalben már játszott a négyezer fős közönségnek. Stahl Judit őt arról faggatta, milyen Csehov és Shakespeare hősei után a mesebeli király bőrébe bújni. Elmondta, kivagyiságában, esendőségében, férfiasságában és hiúságában, gyarló és a maga módján vak királyként Sahriár nagyon hasonlít a klasszikus drámák szereplőire.

Juronics Tamás, a produkció koreográfusa és rendezője a Szabadtéri Szalonban úgy fogalmazott, hogy megérte várni.

– A mű tökéletesre csiszolódott. Másrészt megtalálta azt a helyet, ahol a leginkább érdemes vele foglalkozni. Ez az a méret, ez az a volumen, ahol a látvány, a zene, a sok-sok szereplő meg tudja ezt a különleges világot jeleníteni – mondta a Kossuth-díjas koreográfus. Az is elárulta, 32 táncos és sok-sok statiszta kelti majd életre a varázslatos keleti kavalkádot a nagyszínpadon. A szemet gyönyörködtető díszlet, valamint a műalkotásoknak is beillő jelmezek mellett pedig csaknem 200 négyzetméternyi ledfalra vetített egzotikus helyszínek és megannyi sokatmondó szimbólum erősíti a látványvilágot. 

– Ennyire türelmes rendezővel én még nem találkoztam. Együtt dobban minden alkotó szíve ezért a produkcióért, és ez nagyban köszönhető Juronics Tamásnak – méltatta a rendezőt Trokán Nóra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában