Jegyzet

2023.08.16. 15:00

Kész átverés

Szabó Imre

Amikor először hallottam ilyesmiről, széles mosolyra húzódott a szám. Nem igaz, hogy van, aki ezt beveszi! – jegyeztem meg. Azóta száz és száz, ezer és ezer hasonlót olvastam szerte a világhálón, ami azt jelzi: a dolog sajnos mégiscsak működik.

Igen, azokról van szó, akik telefonon vagy az online tér kínálta lehetőségeket kihasználva pénzt csalnak ki gyanútlan emberektől. Az egyik módszer az, hogy felhívják az illetőt valamelyik bank nevében, mondván: illetéktelen átutalást kíséreltek meg a számlájáról. És mindjárt hozzá is teszi a behízelgő modorú álügyintéző, hogy nyomban törli a tranzakciót – ehhez azonban szükség van a személyes és a bankszámla-adatokra. Aki bedől és megadja ezeket, már el is köszönhet a pénzétől.

Ma már olyanok is vannak, akik felkészülve az átverési kísérletre, kihangosítják és rögzítik az ilyen beszélgetést, gondosan ügyelve arra, hogy valós adatokat véletlenül se adjanak meg. Aztán a kész felvételt feltöltik a legnagyobb videómegosztó portálra, mi meg jót szórakozhatunk azon, miként sikerült csőbe húzniuk azt, aki megpróbálta őket becsapni. A kedvencem az, aki a Tanácsköztársaság vezérének, Kun Bélának a nevét adja meg, kártyaszámként pedig felsorol egy teljes számsort egytől indítva, emelkedő sorrendben. A vonal túloldalán aztán nyomdafestéket nem tűrő káromkodás a válasz.

Ez a felvétel már jó pár éves, és rengeteg hasonló létezik. Az ember azt hinné, ezek után végképp nincs senki, aki hinne az átlátszó trükknek. És mégis van, mert a rendőrség épp a napokban adott ki egy ilyen eset kapcsán figyelemfelkeltő közleményt – nyilván nem véletlenül. Én másban nem bízhatok, csak abban, hogy miután írtam róla, talán még kevesebben ülnek fel a hasonló primitív átveréseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában