Helyi kultúra

2023.08.20. 15:00

Lenhardt Béla Makó új díszpolgára - Galéria

Az erős magyar nemzetállam a magyarság megmaradásának záloga – jelentette ki Lázár János miniszter Makón. Az augusztus 20-i ünnepségen a városházán Lenhardt Béla szíjgyártó vehette át a díszpolgári kitüntetést.

Szabó Imre

Lenhardt Béla büszkeséget és meghatottságot érzett a kitüntetés átvételekor. Fotó: Szabó Imre

A történelem megtanított minket arra, hogy minden generációnak megvannak a maga küzdelmei. Ezért augusztus 20-án nem csak államalapító királyunkra kell gondolnunk, hanem arra is, hogy mindannyiunknak feladata és felelőssége van

 – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester az augusztus 20-i központi ünnepségen, a városházán. Hangsúlyozta, meg kell védenünk, amit kaptunk és gyarapítanunk kell a magunk életével, tetteinkkel.

Magyarország csak akkor van és csak akkor lesz, ha mi magunk is teszünk érte: ha az országból hazát, a városból otthont, az emberek sokaságából pedig közösséget alkotunk

 – hívta fel a figyelmet. 

Az ünnepségen a díszpolgári címet jelképező oklevelet és gyűrűt Lázár János miniszterrel együtt adta át az idei kitüntetettnek, Lenhardt Béla népi iparművész szíjgyártónak. Az új díszpolgár családi vállalkozása 150 éve működik, a mesterség apáról fiúra szállt. Lenhardt Béla a Délmagyarországnak az ünnepi pillanatok után azt mondta, nagyon meglepte a díj, de örömmel és boldogan fogadta.

Úgy érzem, ez nem csak személy szerint nekem, de az egész családnak, az ősöknek, a 150 évnek is szól 

– mondta a mester.

Az ünnepség ezt követően a Szent István Király pélébániatemplomban folytatódott, ahol Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrált ünnepi szentmiséét. Beszédet mondott Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, építési és beruházási miniszter is. Egyebek közt arról beszélt, hogy Szent István keresztény programja ma is aktuális, nem szorul megújításra vagy cserére, még ha tőlünk nyugatabbra ezt másként is gondolják sokan.

Mi úgy gondoljuk, hogy ez 1023 évvel a gondolat megvalósulása után még mindig működik. Ez megtart az időben, képes békét és gyarapodást hozni – hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt bő ezredév tanulsága az, hogy azok a népek maradtak meg, azok nem veszítették el a nyelvüket, kultúrájukat majd az önrendelkezésüket is, amelyek képesek voltak önálló államot alapítani, majd azt megtartani

 – közölte. Kiemelte, az erős magyar nemzetállam a magyarság megmaradásának záloga, ezért augusztus 20-a egyben a magyar nemzeti megmaradás ünnepe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában