Helyére kerültek a Tornyai-festmények darabjai

2023.08.10. 10:00

Minden nap egy időutazás a múzeumban – Galéria

Kirakós játékként születtek újjá az Alföldi Galéria Tornyai festményei szerda délután. A múzeumi tábor 6-11 évesei élvezettel merültek el a kulturális kalandban.

Tábori Szilvia

A kirakós türelem játéka: Tornyai és a puzzle az Alföldi Galériában. Fotó: Tábori Szilvia

Ahhoz, hogy a szünidei táborozás kalandjai ne csupán élményként maradjanak meg, de elmélyüljön a megszerzett tudás is, a múzeumpedagógusok sokféle ötletet bevetnek. Selmeczi-Tóth Andrea, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum munkatársa például szerda délelőtt kirakós játékot készített a neves vásárhelyi festő, Tornyai munkáinak másolatából. A 6-11 éves gyerekek élvezettel tologatták a darabokat az Alföldi Galériában, majd a teljes képet ismerve megkeresték annak eredetijét. Ahogy azt a művelődésszervező-múzeumpedagógus is hangsúlyozta: a játékos aktivitással élvezetesebb számukra az ismeretszerzés. Fontosak számukra a kapcsolódási pontok ahhoz, hogy később is könnyebben felidézzék a látottakat, hallottakat. Egészen egyszerűen, ha a mozaikdarabokat összerakják és megkeresik a kép eredetijét, majd beszélnek is a látottakról, az már egy összetett kapcsolódás. – Apró lépésekkel haladunk, a színek, a formák, a történetek felől közelítve a nevezetes festőhöz és munkáihoz. Jó kis csapattal van dolgom, kíváncsiak, benne vannak a kalandokban – hangsúlyozta Selmeczi-Tóth Andrea kérdésünkre.

Az eheti Csodakamra tábort 15, a jövő heti turnust viszont már 22 fővel tartják meg. A fő csapásirányt minden évben az aktuális múzeumi tárlatok jelölik ki, ez idén Popovics Lőrinc szobrászművész munkái, illetve a vásárhelyi képeslap kiállítás. Utóbbin feltárul a város megannyi korabeli helyszíne, ami alkalmat ad egy izgalmas városi sétára. De ellátogattak a közgyűjteménnyel szemben lévő ortodox templomba is, ahol Sárkányölő Szent György festményét is megtekintették. A hátralévő időben, csütörtökön és pénteken a Móra Ferenc Múzeumban töltenek el egy napot, majd a múzeumi régésszel a kökénydombi régészeti emlékekkel ismerkednek az ásatások helyszínén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában