Helyi kultúra

2023.10.16. 18:40

Kiállítás Kertész Imréről és a szabadságról

Mély gondolatokat boncolgató, nehéz kiállítás a Kertész Imréről szóló tárlat a városi könyvtárban. A könyvtár és a művelődési központ Kertész Imre Intézettel közös vándorkiállítása október végéig számít a látogatókra, különösen ajánlják a középiskolásoknak.

Darók József

Mély gondolatok és reménybe vetett hit Kertész Imre kiállításán. Fotó: Darók József

A könyvtár földszinti fogadóterében és első emeletén összesen 14 tablóval várja a látogatókat A szabadságról című vándorkiállítás, amely Kertész Imre életét, irodalmi munkásságát és gondolatait mu­­tatja be. 
A kiállítás hétfőn nyílt meg, Szabó Zoltán Ferenc polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe. A 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre az ötvenes években még gyári munkás volt, élete, sorsa az irodalomban teljesedett ki, Kossuth-díjas, József Attila-díjas, megszámlálhatatlan elismeréssel kitüntetett író, akinek gondolatait mindig komolyan kell venni, mert erőteljesen megszólítanak bennünket – magyarázta a polgármester. Kertész Imre megfogalmazta az elemi emberi vágyat: a boldogság alapja a szabadság. Diktatú­rákban, totalitárius rendsze­rekben egyedüli túlélési le­­hetőség a változásra, a beillesz­kedésre való hajlam, ha ez sikerül az egyénnek, ak­­kor képes reménnyel tovább élni – utalt arra Szabó Zoltán Ferenc, hogy Kertész Imre is azt vallotta, fel kell dolgozni a holokausztot, és soha többé nem történhet meg. Nehéz kiállítás, mély üzenettel – össze­­gezte a polgármester. 
A jelenlegi tárlatnak több apropóját is említette Urvári Sándor, a művelődési központ igazgatója: mint ismeretes, a napokban két kitüntetettel bő­vült a magyar Nobel-díjasok száma, másrészt október 23-a üzenete is a szabadságról szól. A középiskolások figyelmét is felhívta a vándorkiállításra, amely október 31-ig várja a lá­­togatókat, nemcsak a diákokat, hiszen Kertész Imre élete mindenkinek sokat mondhat. A tárlathoz kapcsolódik október 27-én Monoki Mariann, az ASZC Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának előadása a könyvtárban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában