Helyi kultúra

2023.10.16. 15:20

Nyulász Péter író az okostelefonnal verseng – Galéria

Hogy mitől rendhagyó egy irodalomóra? Például attól, hogy ott áll velünk szemben a nemrégiben olvasott kötet szerzője. Nyulász Péter író ismét Vásárhelyen járt és legalább 200 gyerekkel találkozott.

Tábori Szilvia

Nyulász Péter író egymás után négy rendhagyó irodalom órát tartott. Fotó: Tábori Szilvia

Az írók közül sokan, sokféleképpen segítik támogatják, edukálják vagy éppen szórakoztatják a gyerekeket könyveikkel, olykor több feladatot is vállalva magukra. Egyikük, Nyulász Péter író hétfőn egymás után négy rendhagyó irodalomórát tartott a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár Pósa Lajos Gyermekkönyvtára meghívására. Mint azt lapunknak elmondta: történeteiben nincs recept például családi nehézségek, vagy a világ aktuális eseményeinek feldolgozására, földrajz szakos tanárként a világ megismerésében segít. Végzettségéből adódóan talán a maga földhözragadt módján. Legnehezebb feladata mostanság, hogy az alfa generációnak, ahogy a 2010 után születetteket nevezik, elég izgalmas történeteket kínáljon. Ugyanis nem a gyerekkönyvek egymás konkurenciái, még ha hatalmas is a választék, sokkal inkább a gyerekek szabadidejére pályázó digitális eszközök. 
– Feladja a leckét rendesen az a jelenség, hogy már a hat évesek is egyre összetettebb történetekre vágynak, sok évadnyi, bonyolult cselekményű sorozatokon szocializálódva. Általános iskolás korukra gyakorlatilag megszokják a több szálon futó cselekményeket, holott az olvasással még csak akkor ismerkednek. A túl egyszerű szöveg unalmas, ám a sok betűből álló szövegre még nincsenek felkészülve. Egyre fiatalabbak igénylik az egyre bonyolultabb sztorikat, egyre kevesebb türelemmel és készséggel a hosszabb szövegek olvasásához. 

A jelenségeket első kézből érzékelő tanárok visszajelzései nyomán született meg például a Berger Szimat Szolgálat sorozat. Péter ugyanis folyamatosan tájékozódik, vajon írói szándékai találkoznak-e fiatal olvasói igényeivel. – Azt a feladatot vállaltam, hogy a felnövekvő, már kisebb türelmű alfa generációnak a 12-13 éves korosztálynak szánt Helka-trilógia történeteihez hasonló világot tudjak teremteni. A világ dolgait izgalmas történetbe foglalva, kellő humorral – magyarázta lapunknak Nyulász Péter. Azt Asztalos Noémi, a vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájának könyvtárosa is megerősítette: egyszerre igénylik a diákok azt, hogy a történetek segítsenek levezetni a napi feszültséget, ugyanakkor szórakoztató legyen és még tanuljanak is belőle. Péter szerint utóbbihoz nélkülözhetetlen a kellő izgalom, anélkül nem tudja felkelteni a kíváncsiságukat. Miközben nem feledkezhet el a választékos nyelvezetről sem.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában