Szegedi hírek

2023.10.17. 16:20

Újdonságokkal érkezik a Magyar Könyvkiadók Napja

Október 18-19-én rendezik a szegedi bölcsészkaron a Magyar Könyvkiadók Napját. Az ingyenes rendezvényfolyam díszvendége lesz mások mellett Romsics Ignác történész és Beck Zoltán, a 30Y zenekar énekes-dalszerzője is.

Koós Kata

A Café Radnóti ad otthont az ingyenes programsorozatnak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: 4 PM production

A Magyar Könyvkiadók Napja hétéves hagyománya immár a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának. Az idei programok összeállításakor új zsinórmértéket követtek a szervezők. 

Szerettük volna megmutatni a magyar könyvkiadás és a szegedi bölcsészkar sokszínűségét egyszerre. Arra törekedtünk, hogy a nyolc beszélgetésen nyolc különböző kiadót mutassunk be, kisebbet és nagyobbat, elsősorban szépirodalomra és inkább tudományra specializáltat egy-egy friss kiadványukkal. Bemutatkoznak a Helikon, L’Harmattan, Kalligram, Napvilág, Gabo, Typotex, Magvető és a Jelenkor Kiadó kötetei, a kérdezők pedig az SZTE BTK hallgatói, doktoranduszai, oktatói 

– részletezte Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK általános és tudományos dékánhelyettese.

A kari konferenciaterem helyett a Café Radnótiba költöztetik a programokat. Mindkét napon délután négy és este tíz között négy-négy bemutatóval és egy-egy esti programmal készülnek.

A zene megjelenése ugyancsak újdonságnak számít. Az egyik záróprogram Beck Zoltán, a 30Y énekes-dalszerzőjének Gyereknek bátor című szerzői estje lesz, amelyen szintén ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők. 

Lesz szépirodalom, frissen megjelent regényéről kérdezzük Jolsvai Andrást, Jánossy Lajost és Milbacher Róbertet. Kedvezünk a fantasy-rajongóknak, az Ólomerdő-trilógia szerzőjének, Kleinheincz Csillának a meghívásával. Lesznek a történettudomány iránt érdeklődőket megszólító beszélgetések: vendégünk lesz Romsics Ignác, akinek jelentős visszhangot kiváltó, kétkötetes memoárja jelent meg nemrég, és Ignácz Károly, akit többek közt a 150 éves Budapestről és a történeti ismeretterjesztésről faggatunk. Elfogadta meghívásunkat Szvetelszky Zsuzsanna, aki a pletyka, illetve az eldobható termékek témájában végzett társadalomkutatásába vezet be majd minket

 – sorolta a programokat Szilágyi Zsófia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában