Helyi kultúra

2023.11.11. 19:30

30 éves a II. világháborús emlékmű Makón

Harminc éve avatták fel a Csanád vezér téren a második világháborús hősök és áldozatok makói emlékhelyét. Az évforduló alkalmából a szokásos megemlékezés és harci bemutató mellett hadtörténeti konferenciát is rendeztek szombaton.

Szabó Imre

1991. január 14-én Sánta Sándor, a város rendszerváltás utáni első polgármestere lebontatta a Csanád vezér téri szovjet emlékművet. Darabjai a József Attila Múzeumba kerültek, és ennek helyét foglalta el később a második világháborús emlékmű –

 emlékezett Halmágyi Pál történész, az intézmény akkori igazgatója. A múzeum a lebontást követően elkezdte gyűjteni a második világháború makói hőseinek és áldozatainak neveit, amelyeket később felvéstek az új emlékmű mellvédjére. Több mint ötszáz név került a listára.

A hadtörténeti témájú tudományos tanácskozást nagy érdeklődés kísérte. Fotó: Szabó Imre
A hadtörténeti témájú tudományos tanácskozást nagy érdeklődés kísérte. Fotó: Szabó Imre

A város közben megbízta Kis Jenő Ferenc helybeli művészt az emlékhely szobrának megalkotására. A szomorú szemű, bajtársa fejfájánál álló katona bronz alakja 1993 őszére készült el, az avatása pedig november 11-én, Tőkés László református lelkész, a romániai forradalom hősének közreműködésével történt meg. Ott hatalmas tömeg gyűlt össze – akkor még sok hozzátartozó élt. Ma már a mellvéden több mint 560 név olvasható. Emellett a civil áldozatok, a várost védő, máshonnan érkezett honvédek és az elhurcolt zsidók emlékezetét is szolgálja az emlékjel.

Mindez annak a hadtudományi konferenciának a nyitányaként hangzott el, amelyet a harmincadik évforduló tiszteletére rendeztek a Maros-parti városban. A szombati rendezvénynek – amelynek most a Korona adott otthont – nagy hagyománya van, hiszen már az első évet követően is szerveztek ilyet. A tanácskozás minden évben olyan témát járt körül, amelynek épp az évfordulója volt – így rendeztek többek között az  1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, a honfoglalásról, a doni áttörésről és az államalapításról. A mostani emléknap főként a második világháborúról szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában