Szegedi hírek

2023.11.23. 20:48

Minden képe egy lelki gyakorlat - Fotók

Koós Kata

Érzékenység, szolidaritás és alázat sugárzik Németh György minden fényképéről. Fotó: Karnok Csaba

Zsúfolásig telt a Szegedi Akadémiai Bizottság székházának kiállítóterme csütörtökön. Németh György fotográfus képeiből nyílt tárlat, akit idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ fotóriporteri életműdíjával tüntettek ki. 

A kiállító 1989-től 25 éven át dolgozott az MTI dél-alföldi fotóriportereként, emellett grafikus, karikaturista és képi kommunikációt oktató egyetemi tanár. Az évi sajtófotó-pályázatokon a sport kivételével minden kategóriában díjazott volt. Fotográfusként dolgozott többek között Spanyolországban, Iránban, Kubában, Burmában, Vietnámban. A közel és a távol című tárlata gazdag anyagába utazásai során készített fényképeiből is válogatott. Ezeken túl a kiállítás megindító részét képezik a homokháti tanyavilágban fényképezett képei. 

A tárlatot Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum igazgató-helyettese nyitotta meg. 

Nem rugaszkodik el, nem az elvont magasságokban keresi a szépet, hanem a hétköznapi valóságban. Németh György fotói figyelemfelhívók, foglalkozni kell velük. Nem maradunk közömbösek a képek iránt. Nem szereti a kompromisszumokat, van véleménye a világról, és milyen jó neki és nekünk, hogy mindezt a vizualitás nyelvével is ki tudja fejezni. Nem a fősodorral halad, forradalmi személyiség. A képei súlyos mondandót sugallnak, de van benne optimizmus 

– méltatta a kiállítót Medgyesi Konstantin, majd úgy fogalmazott, a kiállítás minden fotója egy lelki gyakorlat. Sugárzik mindegyikből az érzékenység, az empátia, az alázat és a tapintat. 

A tárlat december 17-ig tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában