Helyi kultúra

2023.12.24. 15:40

A találkozás öröme Ruzsán

Immár 15 éve gyűlnek össze karácsony alkalmából a ruzsaiak a piactéren. Újabban – nagy családként – a karácsonyfát is itt állják körül.

Delmagyar.hu

A közösség összetartozásának szimbólumaként az advent kiemelten fontos Ruzsa életében. A decemberi vasárnapok lényege a találkozás. Ilyenkor a Szent Erzsébet sétánynál a 15 órai gyertyagyújtás mellett a civilek programjai, a piactéren a kézművescsoportok jótékonysági vására, a vendéglátás forralt borral, süteménnyel, valamint a fényekkel díszített terek a készülődés elmaradhatatlan „kellékei”.

Piactéri ünnep

– Jóleső érzés, hogy ilyenkor a piactérre évről évre egyre többen látogatnak ki, több százan gyűlünk össze; a ruzsaiak bögrékkel a kezükben körbe állnak, beszélgetnek. A találkozás örömét látni számomra mindig felemelő pillanat, hiszen a falu közössége nagy családként tölti együtt a délutánt – fogalmazott Sánta Gizella polgármester. Szerinte sok munka, de viszonylag kevés pénz ráfordításával sokak ünnepét lehet így szebbé varázsolni.

Újdonság a két fotópont

Hozzátette, valami újdonsággal mindig készül az adventre a település, idén két fotópontot is kialakítottak a piactéren. Az óriás, fényfüzéres fenyőfánál és a három méter magas karácsonyi ajándékdobozba beülve fényképezkedhettek a ruzsaiak. Ezek olyan találkozási pontok, ahol a lakosok önfeledten örülhettek egymásnak és a készülődés izgalmának. Az utolsó adventi hétvégén köszöntték a 2023-ban született babákat és családjaikat.

Környezettudatosság és jótékonykodás

A Covid óta a központi karácsonyt Ruzsa karácsonyfája körül ünnepli meg a falu, felléptek az óvodások, iskolások; a közönség pedig a saját, otthonról hozott bögréjéből kortyolgatta a forralt bort vagy teát. Immár második alkalommal a jótékonysági bögrevásárukat is a környezettudatosság jegyében szervezték meg: a megunt bögrék árusításából befolyt összegből karácsonyi csomagokat állítottak össze, amelyekkel a rászorulók karácsonyát teszik szebbé.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában